2.12.2018: Venäjä rakensi oman internetin – estää kriisitilanteissa ulkomailta tulevat hyökkäykset

Venäjällä on omat suunnitelmansa kyberhyökkäyksen varalta. Maahan on rakennettu oma, vaihtoehtoinen internet, johon kaikki liikenne voidaan siirtää kriisin alkaessa.

RUNet-verkko toimii Venäjän omilla palvelimilla ja verkoilla, eikä siitä ole ulkomaanyhteyksiä. Varautumisesta kertoo sekin, että laki velvoittaa säilyttämään Venäjän kansalaisista kerättyjä tietoja maan rajojen sisäpuolella.

Teoriassa RUNet voitaisiin ottaa käyttöön helposti nimipalvelimia säätämällä ja velvoittamalla operaattorit yhteistyöhön. Yhteiskunnan kannalta tärkeät verkkoyhteydet ja maan sisäiset nettipalvelut jatkaisivat toimintaansa.

Venäjän sisäisen internetin irrottaminen kansainvälisestä verkosta estäisi ulkomailta tulevat hyökkäykset ja vakoiluohjelmat. Siinä pähkinää kerrakseen NSA:n urkinnalle.

Toivottavasti emme koskaan joudu näkemään, miten hyvin Venäjän oma internet toimii tositilanteessa.

Yhdysvallat suunnitteli tappokytkintä

Kesällä 2010 kolme yhdysvaltalaista senaattoria esitteli lakialoitteen nimeltä Protecting Cyberspace as a National Asset Act. Sen tarkoituksena oli suojella maata vakavan kyberhyökkäyksen sattuessa.

Laki olisi antanut presidentille oikeuden julistaa nettiin hätätila. Sen aikana operaattorit olisivat katkaisseet nettiyhteydet ja suuret nettipalvelut olisi ajettu alas maan infrastruktuurin suojelemiseksi.

Mediassa poikkeustilaa kutsuttiin netin hätäkatkaisimeksi ja tappokytkimeksi. Sen käyttö olisi todennäköisesti pysäyttänyt suuren osan koko maailman nettiliikenteestä. Kansalaisoikeusjärjestöt ihmettelivät, miten riittävän vakava uhka määriteltäisiin ja kuinka hätätilan käyttöönotto vaikuttaisi sananvapauteen.

Kielteisen julkisuuden seurauksena aloite raukesi, eikä sitä koskaan ehditty käsitellä edustajainhuoneessa.

Monissa muissa maissa on vastaavia lakeja, jotka antavat hallinnolle poikkeustilassa valtuudet nettiliikenteen katkaisemiseen. Tammikuussa 2011 Egypti katkaisi omat tietoliikenneyhteytensä kansannousun vuoksi, mutta toimesta oli enemmän haittaa kuin hyötyä.

https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/venaja-rakensi-oman-internetin-estaa-kriisitilanteissa-ulkomailta-tulevat-hyokkaykset-6751123

 

Lue myös: Kuka hallitsee internetiä?

Lue myös: Internetin vapautta rajoitetaan rajusti ympäri maailmaa, Suomessa tilanne kuitenkin hyvä