“Sotilasliitto harjoittelee syksyllä 36 000 sotilaan voimin. Suomesta paikalle lähtee 150 sotilasta – harjoitusta pidetään hyödyllisenä erityisesti maamme ilmavoimille.
Sotilasliitto Nato pitää suuret sotaharjoitukset Välimerellä loka- ja marraskuun aikana, ja Suomi osallistuu niihin.
– Päätös on jo tehty, sekä poliittisella tasolla että puolustusvoimien osalta, kertoo puolustusvoimien viestintäjohtaja, eversti Mika Kalliomaa.
Suomesta paikalle lähtee henkilöstöä ja kalustoa. Viimeiset suunnittelutyöt ovat käynnissä.
– Meiltä lähtee sinne kuusi Hornet-hävittäjää ja kaikkiaan noin 150 sotilasta kaikista puolustushaaroista. Mukana on siis joukkoja maa-, meri- ja ilmavoimista, Kalliomaa kertoo.
– Horneteissa on kiinteä aseistus mukana, mutta ei luonnollisestikaan ammuksia, Kalliomaa sanoo.
Eli kovia ampumatarvikkeita, kuten ohjuksia, koneissa ei ole.
Naton suurimmat harjoitukset kolmeentoista vuoteen
Suomalaiset harjoittelevat Suomen puolustusvoimien harjoitustoimintaan sopivia kokonaisuuksia. – Siellä haetaan niitä tavoitteita, mitä tällaiset harjoitukset lentäjillemme pystyvät tarjoamaan, Kalliomaa muotoilee.
Kyse on kriisinhallinnan harjoittelusta – sellaisista tehtävistä, joita Suomessa ei voi harjoitella. Siinä Kalliomaan mukaan suurin syy mukanaololle.
Naton sotaharjoitukset ovat suurimmat sitten vuoden 2002, ja niihin osallistuu noin 36 000 sotilasta yli 30 maasta. Suomen lisäksi Natoon kuulumattomista maista ovat mukana ainakin Ruotsi ja Itävalta.
Harjoitus pidetään Espanjassa, Portugalissa, Italiassa ja Välimerellä. Välimeren lisäksi toimintaa on myös muualla, sillä esikuntaharjoituksia järjestetään eri puolilla.
Nato valmistautuu islamistisen uhan torjuntaan
Nato harjoittelee ääri-islamilaisen Isis-järjestön ja muiden islamistien aiheuttaman uhan torjumista.
Isis on vallannut alueita Syyriassa ja Irakissa, mutta lisäksi sillä on vaikutusvaltaa mm. Libyassa. Islamistiryhmiä toimii myös Algeriassa ja muuallakin Välimeren eteläpuolisissa maissa.
– Me emme voi valita itäisen uhan ja eteläisen uhan välillä, meidän on harjoiteltava kumpaakin varten, sanoi kenraali Hans Lothar Domrose, yksi sotaharjoituksen pääsuunnittelijoista, noin kuukausi sitten.
Nato harjoittaa etenkin nopean toiminnan joukkojaan sellaista tilannetta varten, jossa sen jäsenmaiden alueeseen kohdistuu äkillistä uhkaa sekä maalta, mereltä että ilmasta.
Nato-harjoituksiin osallistuminen on jokavuotista Suomen puolustusvoimille. Suomi valitsee Naton kalenterista ne, jotka sopivat Suomelle. Kuhunkin harjoitukseen osallistumiselle tarvitaan poliittisen tason päätös.”