“5g-teknologia on vielä vahvasti kehitysasteella, mutta kuitenkin niin pitkällä, että Nokia demosi Helsingin Vallilassa Soneran toimistolla verkkoa, jonka nopeus ylitti moninkertaisesti nykyiset 4g-yhteydet.
Todellista seuraavan sukupolven tekniikkaa testiverkossa olivat kuitenkin vain Nokian prototyyppiantennit ja muut radiokomponentit, taustalla toimi nykyisen sukupolven AirScale-tukiasema. Yhteys toimi 4,5 gigahertsin taajuudella ja taajuuskaistaa oli käytössä yhteensä 200 megahertsiä.
Demossa nopeus ylsi 4,5 gigabittiin sekunnissa ja vasteajat olivat parhaimmillaan alle kaksi millisekuntia. Tosielämässä vastaavista nopeuksista ei päästä nauttimaan vielä pitkään aikaan ja silloinkin todennäköisesti vain rajallisella alueella.
Nokian maailmanlaajuisesta radiomyynnistä vastaavan johtajan Ari Kynäslahden mukaan taajuudet ovat 5g:lle iso haaste. Ongelmana on se, että vapaita taajuusalueita löytyy lähinnä hyvin korkeilta, kymmenien gigahertsien taajuuksilta.
Esimerkiksi Etelä-Korean talviolympialaisiin vuodelle 2018 suunniteltu testiverkko tulee toimimaan 28 GHz taajuudella. Korkealla taajuudella kantama on niin heikko, että Kynäslahden mukaan yhden verkkosolun säde on vain sadasta kahteensataan metriin.
Eri puolella maailmaa taajuusalueiden käyttötarkoitukset myös vaihtelevat. Esimerkiksi Euroopassa 28 GHz aluetta ei olla toistaiseksi ottamassa 5g:n käyttöön. Globaalisti vapaata kaistaa voisi löytyä 3,5 GHz alueelta, Kynäslahti sanoo.
Yhteen taajuuteen ei kuitenkaan tarvitse nojata, vaan eri taajuuksia voidaan myös yhdistellä suurempien nopeuksien saavuttamiseksi samaan tapaan kuin 4g-verkoissa tehdään nykyisin.
Heikon kantaman vuoksi 5g tulee olemaan kaupunkikeskusten tekniikkaa pitkälle 2020-luvulle saakka. Käyttäjän kannalta jo nykyisin valtaosan Suomea kattava 4g palvelee siis vielä pitkään. Kynäslahden mukaan alkuvaiheessa tekniikoita voidaan myös yhdistellä siten, että sama laite käyttää sekä 4g- että 5g-verkkoa samanaikaisesti.
Operaattoreille 5g tietää uusia investointeja. Nykyisiin verkkoihin verrattuna esimerkiksi siirtoyhteyksien kapasiteettia pitää kasvattaa. Suurin ero on kuitenkin tukiasemien määrässä. Tarpeista riippuen tukiasema voi pian olla jokaisessa lyhtypylväässä, kehityspäällikkö Timo Hietalahti Soneran teknologiayksiköstä pohtii.
Vielä investointeihinkaan ei tarvitse ryhtyä. Jos nykyinen aikataulu pitää, 5g-standardi valmistuu vuonna 2019. Ensimmäiset kaupalliset ja standardin mukaiset 5g-verkot on tarkoitus saada valmiiksi Tokion olympialaisiin vuonna 2020.”
https://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/nokia-naytti-helsingissa-kuinka-5g-toimii-tukiasema-tulossa-jokaiseen-lyhtypylvaaseen-6575115