“Aku Ankassa Turkin armeija oli liikkeellä jo ennen viikonloppua.
Viime viikon keskiviikkona ilmestyneessä Aku Ankka -lehdessä Turkin armeijan sotilaat ja panssarivaunut tukivat maan hallitusta. Pyylevän puolisukeltajan nimikkolehti on ”ennustanut” muun muassa myös Cheekin suosion ja Ukrainan kriisin.
Aku Ankka -lehti ennakoi jälleen tulevia tapahtumia – omalla tavallaan.
– Simpanssi heittää tikkaa ja ennustaa tulevaisuutta, ja tehokkaasti välillä. Siellä se Turkin armeija oli Roopen kintereillä, sanoo Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.
Turkissa kapinalliset sotilaat nousivat maan hallintoa vastaan ja yrittivät kaapata vallan viime perjantaina. Kaksi päivää aiemmin Aku Ankassa Roope Ankka nousi Turkin ministeriä ja armeijaa vastaan etsiessään Kroisoksen aarretta.
Turkissa hallituksen joukot kukistivat vallankaappausyrityksen. Aku Ankassa Roope Ankka karkotti armeijan.
VIIME keskiviikon Aku Ankassa jatkui Don Rosan klassikkotarina vuodelta 1995. Kroisoksen aarre -jatkokertomuksessa Roope Ankka on Turkissa etsimässä aikoinaan hallinneen upporikkaan kuningas Kroisoksen aarretta. Kroisos hallitsi Lyydian kuningaskuntaa noin 2 500 vuotta sitten.
Keskiviikkona ilmestyneessä lehdessä Roope Ankka on virittelemässä räjähteitä, joilla hänen on tarkoitus räjäyttää hautautunut aarre esiin. Silloin ”Turkin hallituksen muinaismuistoministeri” saapuu paikalle.
Hallituksen ministerillä on tukenaan massiivinen armeija, sotilaita ja panssarivaunuja. Panssarivaunuissa liehuvat Turkin liput.
”Tunnustatte kai kansamme oikeuden omaan kulttuuriperintöönsä, herra Ankka? Aikoinaan sallimme saksalaisen Heinrich Schliemannin etsiä Troijan tarunhohtoista kaupunkia. Vastapalvelukseksi miekkonen ryöväsi löytämänsä aarteet. Hän varasti osan historiaamme”, sanoo muinaismuistoministeri Roope Ankalle lehdessä.
Heinrich Schliemann todella oli 1800-luvulla etsimässä Troijan aarteita Turkissa. Hän salakuljetti löytämänsä kultaesineet pois maasta ja lahjoitti ne Berliinissä esihistorialliselle museolle. Toisen maailmansodan jälkeen Puna-armeija vei aarteen Neuvostoliittoon ja esineet päätyivät Puskinin taidemuseoon Moskovaan.
Aku Ankassa Roope ei muinaismuistoministerin puheista välitä. Roope sanoo, että hänen vanha lupakirjansa takaa hänelle laillisen oikeuden kaikkeen, mitä hän löytää.
Samalla Roope räjäyttää virittämänsä räjähteet ja seuraa massiivinen räjähdysten sarja, joka saa Turkin armeijan pakenemaan paikalta.
”Karkotin myös yksikseni kokonaisen armeijan prikaatin. Ei hassummin raihnaiselta vanhukselta, vai mitä”, Roope sanoo.
Aku Ankan ”Ukraina-kansi” herätti huomiota vuonna 2014
Aku Ankka on ennustanut tulevaa ennenkin. Viimeksi huomiota herätti Aku Ankan ”Ukraina-kansi” vuonna 2014, kun Venäjä valtasi Krimin.
Tuolloin Aku Ankan kannessa oli Ukrainan lipun värejä, sinistä ja keltaista. Lisäksi tuimasti katsova karhu seisoi Akun suksien kannoilla estäen tätä hiihtämästä länteen päin, eli kuvaa katsottaessa vasemmalle.
– En tiedä olisinko silloin edes huomannut niitä poliittisia viittauksia. Mutta sitten kun joku sen siihen yhdisti, niin tuntuuhan se nyt siltä, että Aku Ankka olisi poliittinen lehti. Venäjän karhu estää Akua hiihtämästä länteen, sanoo Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.
– Se oli edellinen meidän ennustuksemme. Ja nyt tämä Turkin armeija. On tämä aikamoista välillä.
Tsunamiin viittaava tarina oli päätyä lehteen
Myös eräs hyytävä ennustus oli lähellä toteutua Kaakkois-Aasian tsunamin aikaan vuonna 2004. Tuhoisa tsunami kuitenkin ehti ensin ja Aku Ankan toimitus ehti vetää tarinan pois lehdestä. Lehti oli juuri menossa painokoneisiin.
– Meillä oli sarja, jossa Aku onnistuu hukuttamaan Ankkalinnan marjahyytelöön, joka vyöryy Ankkalinnan kaduille tsunamin lailla. Sen me ehdimme ottaa pois. Siitä olisi väistämättä sanottu, että se on huonoa huumoria ja makaaberia. Se sarja oli kuitenkin jo siinä vaiheessa valmiina toimitettuna ja kirjapainon serverille laitettuna. Mentiin ihan rajoilla, että ehdittiin vetää se pois, sanoo Hyyppä.
Kuvastaako Teppo Tulppu Neuvostoliitttoa?
Ja vaikka Aku Ankka ei ennustaisikaan, ihminen osaa tulkita. Hyyppä kertoo, että aikanaan joku oli sitä mieltä, että Akun ja Teppo Tulpun riidat ovat kylmän sodan allegoriaa.
– Eli onko Tulppu, jolla on sellaiset slaavilaiset kulmakarvat, joku itänaapurin vertauskuva. Sitähän se ei voi olla, koska sen ensiesiintyminen jenkkilehdissä on jo 40-luvulla.
Teppo Tulppu esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1943, ennen kylmää sotaa.
Poski esiintyi jo vuonna 1987
Aku Ankan taskukirjassa puolestaan ennustettiin Cheekin stadionkeikka jo vuonna 1987. Tuolloin Aku Ankka –tarinassa esiintyi artisti nimeltä Poski, jota ankanpojat fanittivat innokkaina. Poski esiintyi isolla areenalla nimeltä Kulttis. Cheek esiintyi Helsingin Olympiastadionilla vuonna 2014.
– Täytyy sanoa, että alan olla huolissani jo, että mitä seuraavaksi tulee ennustettua, Aku Ankan päätoimittaja toteaa.
Aku Ankka ja Ilta-Sanomat kuuluvat molemmat Sanoma-konserniin.”