“Toistaiseksi poliisille ei ole annettu ohjeita siitä, miten julkinen kokoontuminen määritellään ja onko linjauksesta poikkeuksia.
Poliisi varautuu tarvittaessa puuttumaan yli kymmenen henkilön kokoontumisiin ja hajottamaan ne. Tarkkoja ohjeita ei vielä ole siitä, miten julkinen kokoontuminen määritellään.
Sitäkään ei ole vielä ohjeistettu, voidaanko linjauksesta tehdä tarvittaessaa poikkeuksia.
Sisä-Suomen poliisilaitoksen päällikkö Timo Vuola uskoo, että poliisi ei joudu puuttumaan kokoontumisiin.
– Ääritapauksessa tietysti poliisikin voi joutua puuttumaan kokoontumisiin. Uskon kuitenkin, että suomalaiset ja pirkanmaalaiset ovat fiksua väkeä ja ymmärtävät tämän itse, Vuola sanoo.
Suomessa on jo peruutettu valtava määrä kokoontumisia vapaaehtoisesti. Hallituksen ilmoitus valmiuslain käyttöönotosta ei suoraan liity kokoontumiskieltoon, sillä määräys perustuu valtioneuvoston viestintäjohtajan Päivi Anttikosken mukaan tartuntatautilakiin.
Tartuntatautilain perusteella kokoontumiskiellon voi määrätä kunta tai aluehallintovirasto, mutta toistaiseksi sellaista ei ole annettu. Tällä hetkellä on voimassa aiemmin määrätty kielto yli 500 hengen tapahtumille.
Vuola huomauttaa, että poliisilla on jo nyt riittävät valtuudet puuttua kokoontumisiin.
– Meillä on riittävät keinot nykyisenkin lainsäädännönkin pohjalta. Nyt määräykset muuttuvat kyllä huomattavasti tiukemmaksi, Vuola sanoo.
– Kymmenen hengen rajoitus on aika tiukka.
Poliisin toiminta kokoontumisen hajottamisessa perustuisi useisiin eri lakeihin kuten kokoontumislakiin, poliisilakiin ja edellä mainittuun tartuntatautilakiin.
Ohjeistuksia odotetaan
Vuola ei voi vielä ottaa kantaa siihen, miten kokoontuminen määritellään. Esimerkiksi hautajaiset ovat tapahtuma, jonka kieltäminen voi aiheuttaa suurta mielipahaa. Toisaalta hallituksen linjaamien toimenpiteiden ensisijainen tarkoitus on suojata juuri riskiryhmissä olevia. Hautajaisiin yleensä kokoontuu nimen omaan vanhoja ihmisiä, joita rajoituksilla pyritään erityisesti suojaamaan.
Vuolan mukaan keskiviikkona käydään poliisiylijohtajan johdolla videopalaveri, jossa linjataan toimintatapoja.
Vuolan mukaan poliisi pystyy jatkossakin hoitamaan kriittiset perustehtävänsä. Mahdollisesti sairastuneiden ihmisten kohtaamiseen poliisissa on ohjeistus. Tarvittaessa poliisipartio käyttää suojakäsineitä ja hengityssuojaimia.
Karanteenitoimet eivät vielä merkittävästi kosketa Sisä-Suomen poliisia. Toistaiseksi vain yksi työntekijä on etätöissä siksi, että hänen läheisensä on karanteenissa.
Rikkomuksista rangaistaan
Poliisi antaa tarvittaessa virka-apua terveysviranomaisille esimerkiksi ottamalla kiinni karanteenista tai eristyksestä luvatta poistuneen.
Eristyksestä tai karanteenista karkaaminen on rangaistavaa rikoslain nojalla terveydensuojelurikkomuksena, josta tuomitaan sakkoon tai enintään kolmen kuukauden vankeuteen.
Kokoontumisrikkomuksesta puolestaan voidaan rangaista kokoontumislain perusteella, mutta pykälässä rangaistusvastuussa on kokoontumisen järjestäjä.
Valmiuslain liikkumisrajoituksia rikkova puolestaan voidaan tuomita sakkoon valmiuslakirikkomuksesta.”
https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/ce99a770-f514-41f3-b8e0-3f0fce6945d2