“Iranin tavoitteena on lisätä öljyntuotantoaan aluksi 500 000 barrelilla päivässä. Saudi-Arabian ja Iranin kiristyneet välit voivat estää Opec-maita leikkaamasta omaa tuotantoaan hintojen tasapainottamiseksi.
Iranin aikomus lisätä huomattavasti öljyntuotantoaan kansainvälisten talouspakotteiden poistamisen myötä lisää raakaöljyn hintaan kohdistuvaa painetta.
Öljyn hinta putosi yli 30 prosenttia viime vuonna. Vuoden 2016 alussa hinta on laskenut edelleen 20 prosenttia. Viime viikolla yksi öljybarreli maksoi vähimmillään alle 30 dollaria.
– Uutinen Iranin paluusta markkinoille tulee välittömästi johtamaan laskusuuntaisiin öljyn hintoihin lähes varmasti, kertoo AFP:lle Forex.comin öljyanalyytikko Fawad Razaqzada.
– Emme kuitenkaan luultavasti näe massiivista reaktiota. Täysi vaikutus tunnetaan sitten, kun markkinat tietävät, kuinka paljon öljyä Iran tulee käytännössä tuottamaan ja mitkä kilpailijoiden reaktiot ovat, hän jatkaa.
Iran lisännee tuotantoaan asteittain
Saxo Bankin analyytikko Christopher Dembik arvioi AFP:lle, että Iranin paluu markkinoille tulee lisäämään öljyn ylitarjontaa, mutta vaikutus ei kuitenkaan ole ratkaiseva öljyn hinnan kehitykselle tämän vuoden aikana.
Commerzbankin analyytikkojen mukaan Iran saattaa lisätä tuotantoaan asteittain rajoittaakseen painetta öljyn hinnoille. Tätä näkemystä tukee myös Iranin kansallisen öljy-yhtiön hallituksen puheenjohtaja.
Iranin mukaan maa pystyy muutamassa viikossa lisäämään päivittäistä öljyntuotantoaan 500 000 barrelilla, kun talouspakotteet on poistettu. Vuoden loppuun mennessä maan tavoitteena on nostaa tuotantonsa miljoonaan lisäbarreliin päivässä.
Analyytikkojen mukaan Iranin kansallisen öljy-yhtion arvioi vaikuttaa uskottavalta, koska yhtiö tuotti neljä miljoonaa barrelia öljyä päivässä ennen talouspakotteiden asettamista. Tällä hetkellä yhtiö pumppaa kolme miljoonaa barrelia öljyä päivässä.
– Mielestäni Iran pystyy helposti lisäämään öljyntuotantoaan 500 000 barrelilla päivässä. Mutta kysymys on, että pystyykö se myymään ylimääräiset barrelit, Razaqzada sanoo.
Opecin reaktiota odotetaan
Kilpailijoiden reaktiot Iranin paluuseen markkinoille ovat vielä arvoitus. Iran oli öljynviejämaiden järjestön Opecin toiseksi suurin tuottaja ennen vuotta 2012.
Razaqzada pitää epätodennäköisenä, että Opec-maat leikkaisivat tuotantoaan hintojen tasapainottamiseksi iranilaisen öljyn tullessa markkinoille. Hänen mukaansa tähän vaikuttaa varsinkin Iranin ja Saudi-Arabian välisten jännitteiden kiristyminen.
Dembikin mukaan Iranin infrastruktuuri on sen verran heikossa kunnossa, että se voi hidastaa maan kykyä palauttaa öljyntuotantonsa talouspakotteita edeltävälle tasolle.
Dembik arvioi, että Iranin öljynvienti riippuu maan kyvystä houkutella ulkomaisia sijoituksia. Teheran onkin jo aloittanut sijoittajien liehittelyn ydinsopimuksen allekirjoittamisen jälkeen.”
http://yle.fi/uutiset/iranin_paluu_markkinoille_saattaa_laskea_oljyn_hintaa_entisestaan/8601953