16.1.2016: Vuodetut saksalaisdokumentit: Saksa on vakoillut suomalaisten puheluita

“Saksa on salakuunnellut Suomen kautta kulkeneita puhelinlinjoja, selviää Saksan tiedustelupalvelun 10 vuoden takaisesta listasta. Suojelupoliisi ei pidä tietoja yllättävinä.

Saksan tiedustelupalvelu on seurannut Suomen kautta kulkevia puhelin- tai tietoliikennelinjoja 2000-luvulla. Tämä käy ilmi Saksan tiedustelupalvelua koskevista salaisista asiakirjoista.

Listan mukaan seurannassa on ollut ainakin kuusi linjaa: Helsinki–Pariisi, Bryssel–Helsinki, Helsinki–Shanghai, Budapest–Helsinki, Helsinki–Luxemburg ja Helsinki–Reims. Reims on kaupunki Ranskassa.

On epäselvää, ovatko kyseiset linjat sisältäneet sekä puheluita että nettiliikennettä, mutta vakoiluoperaatiossaan saksalaiset pyrkivät seuraamaan molempia.

Päätyivätkö suomalaisten viestit NSA:lle?
Väitetyllä Saksan tiedustelupalvelun seurantalistalla on yhteensä 256 ulkomaanlinjaa yhteensä 31 Euroopan maasta.

Lista oli vuodettu itävaltalaiselle parlamentaarikolle Peter Pilzille, joka julkisti siitä ensimmäisiä osia viime vuoden toukokuussa. Pilzin mukaan lista on arviolta vuodelta 2005 ja se on peräisin saksalaisten ja amerikkalaisten yhteisestä vakoiluoperaatiosta Eikonalista.

Operaatio Eikonal kesti vuodesta 2004 vuoteen 2008. Siinä kerättiin aluksi puhelutietoja ja myöhemmin verkkodataa. Wikileaksin mukaan puhelutietojen keruu jatkui keväästä 2005 alkuvuoteen 2007 ja nettiseuranta keväästä 2006 heinäkuuhun 2008 asti.

Tiedot välitettiin Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuusvirastolle NSA:lle. Pilzin mukaan Saksan seurantalista olikin todellisuudessa NSA:n sanelema.

Suomi-kytkös esiin kolmisen kuukautta sitten
Koko Saksan tiedustelupalvelun seurantalista tuli julki viime lokakuussa Sloveniassa Epilog-nimisessä tutkivan journalismin ohjelmassa. Samalla paljastui tiettävästi ensimmäistä kertaa suomalaisten urkintaa koskevia yksityiskohtia.

Suomi ei ole ollut kohteena suinkaan ainoa, tai edes merkittävä, sillä Saksa on urkkinut käytännössä kaikkia ystävällismielisiä naapureitaan ja EU-kumppanimaitaan.

Eniten linjoja oli listattu Hollannista, yli 70, ja Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta kustakin yli 20. Suomesta niitä oli siis kuusi.

Ilmeisesti lähes kaikki Saksan seuraamat ulkomaanlinjat kulkivat Frankfurtin läpi, jossa niitä salakuunneltiin. Saksan tiedustelupalvelulla oli pääsy saksalaisen teleyhtiön Deutsche Telekomin tiloihin ja linjoihin.

Supo: Täysin mahdollista

Suojelupoliisi ei ollut kuullut Saksan tiedustelupalvelun listasta, mutta ei pidä väitteitä yllättävinä.

– Tiedämme, että Suomeen kohdistuu tiedustelua ja on kohdistunut myös näiden tapahtumien ajankohtana. On täysin mahdollista ja todennäköistäkin, että myös Suomen kautta kulkevia ulkomaanlinjoja jossakin ulkomailla seurataan, sanoo supon ylitarkastaja Tuomas Portaankorva.

– Dokumentteihin emme ota kantaa, mutta asia on täysin meidän käsityksemme mukainen.

Supon mukaan Ylen esittämästä materiaalista ei voida päätellä, kohdistuuko tiedustelu Suomeen.

– Se kohdistuu internetlinjoihin, joiden jommassa kummassa päässä on Suomi, mutta ei välttämättä Suomeen valtiona, Portaankorva kommentoi.

– Verkkotiedustelussa kukin valtio oman lainsäädäntönsä perusteella määrittelee, mihin yksittäisiin asioihin verkosta poimittavat asiat liittyvät, hän sanoo.

UM ja Sonera eivät ota kantaa
Ulkoministeriöstä todetaan vain, ettei UM ole “tässä vaiheessa” oikea viranomainen arvioimaan tilannetta.

– Mikäli tulisi syytä epäillä Suomeen kohdistunutta toimintaa, ryhdyttäisiin asian edellyttämiin toimiin, toteaa Vesa Häkkinen, UM:n ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö.

Listan mukaan neljän Suomi-linjan runkoverkkoa on operoinut Sonera ja kahden Finnet. Sonera ei kysyttäessä halunnut lähteä arvailemaan, miksi heidän linjojaan on päätynyt listalle.

Hakusana: Terrorismi?
Saksassa on kohistu maan läheisestä urkintayhteistyöstä NSA:n kanssa etenkin viime keväästä. Tuolloin nousi esiin, että Saksa on auttanut amerikkalaisia vakoilemaan muun muassa EU-komissiota ja Ranskaa.

Eikä kyse ole ollut vain terrorismista vaan myös eurooppalaisten yritysten vakoilusta. Saksassa onkin yritetty kiivaasti saada selville, minkälaisilla hakusanoilla ja -ehdoilla tiedustelua on tehty amerikkalaisten laskuun.

Loppuvuodesta Spiegel-lehti uutisoi, että Saksan tiedustelupalvelun BND:n vakoilu on ollut vielä luultuakin laajempaa: BND on kerännyt tietoja EU-kumppaneidensa ministeriöistä ja  lähetystöistä myös omiin tarkoituksiinsa – ilman NSA:n pyyntöä.

http://yle.fi/uutiset/vuodetut_saksalaisdokumentit_saksa_on_vakoillut_suomalaisten_puheluita/8588032

 

16.1.2016: Petteri Järvinen: Suomikin lisännee NSA-yhteistyötä

“Tietoturva-asiantuntija Petteri Järvinen suhtautuu maltillisesti Ylen tietoihin saksalaisten harjoittamasta urkinnasta Suomea kohtaan. Järvisen mukaan on ilmiselvää, että vakoilua on tapahtunut. Suomen painoarvo kasvanee NSA:n silmissä, kun Suomen kaapeliyhteys Saksaan valmistuu.

Saksa näyttäisi urkkineen Suomen puhelin- tai tietoliikennelinjoja vuosia sitten, Yle uutisoi tänään. Tietokirjailija Petteri Järvinen kuittaa tiedot saksalaislistasta sillä, että tiedustelumaailmassa kaikki vakoilevat kaikkia.

– Eri valtioiden yhteistyö NSA:n kanssa on julkinen salaisuus, jonka poliitikot hiljaa hyväksyvät, eivätkä haluakaan tietää siitä yksityiskohtia, Järvinen sanoo.

Hän muistuttaa, että ensimmäiset tiedot yhteistyöstä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n kanssa tulivat jo vuosituhannen vaihteessa. Ranska vaati tutkimusta amerikkalaisten salakuuntelusta hävittyään heille lentokonekauppoja.

– Eri maiden turvallisuusviranomaiset vaihtavat tietoja keskenään ja pystyvät näin

kiertämään lakejaan, jotka rajoittavat tiedustelua oman maan sisällä. Suomikin on tästä hyötynyt, kun ulkoministeriön vakoilu paljastui Ruotsin vihjeestä, hän toteaa.

NSA on saanut suomalaisten tiedot Ruotsilta
NSA:sta kirjan kirjoittanut Petteri Järvinen huomauttaa, että vuodesta 2009 NSA on saanut suomalaisten tiedot suoraan ruotsalaisilta, kun Ruotsi sai oman signaalitiedustelun. Saksan-linjatkin ovat kulkeneet ensin Ruotsin kautta.

Järvisen mielestään olennaista on, mitä tapahtuu tänä keväänä, kun Suomi saa oman kaapeliyhteyden Saksaan.

– Ruotsin FRA ei pysty enää urkkimaan Venäjän liikennettä [Suomen kautta]. Tässä on varmaan yksi syy, miksi tiedustelulainsäädäntöä on ajettu kiireellä, Järvinen arvioi.

Hän uskoo kehityksen lisäävän NSA:n kiinnostusta Suomea kohtaan.

Puhelut ovat eilistä – nyt urkitaan Whatsappia
Järvinen arvioi, että Saksan seurantalistalla olleet kuusi linjaa Suomesta ovat valikoituneet mahdollisesti yhdysliikennepisteiden perusteella. Ne sijaitsevat eri operaattoreiden solmukohdassa, joissa Saksan tiedustelulla on omat laitteensa.

Yli 10 vuodessa tekniikka on kuitenkin muuttunut nopeasti ja urkinta siirtynyt Järvisen mukaan puheluista ja sähköpostistakin eri tasolle.

NSA voi urkkia Whatsappin ja Facetimen kaltaisia yhdysvaltalaisia mobiilisovelluksia ja nettipalveluita omalta maaperältään ilman eurooppalaisten apua.”

http://yle.fi/uutiset/petteri_jarvinen_suomikin_lisannee_nsa-yhteistyota/8598376