“Hallituksen aikeet kiristää maahanmuuttoa voivat estää myös suomalaisten perhe-elämän kotimaassa ulkomaalaisen puolison kanssa.
Mesut Turanin ja Milja Rämön suunnitelmissa on asettua asumaan Suomeen, kunhan Mesut on saanut opintonsa päätökseen Turkissa.
Hallitus kaavailee perheenyhdistämiseen kiristyksiä. Ne koskisivat myös niitä suomalaisia, jotka haluavat asettua Suomeen EU:n ulkopuolelta tulevan puolisonsa kanssa. Muutos huolestuttaa kahden kulttuurin perheitä.
– Itselle tulee sellainen olo, että minkälainen suomalainen minä olen. Miten kuulun tänne, jos perhe-elämääni voi rajoittaa? Olisinko jotenkin hyväksytympi henkilö, jos olisin sattunut rakastumaan suomalaiseen tai eurooppalaiseen, kysyy helsinkiläinen Milja Rämö, jonka puoliso on kotoisin Turkista.
Sisäministeriössä valmistellaan parhaillaan ulkomaalaislain muutosta, jonka tavoitteena on tiukentaa perheenyhdistämisen edellytyksiä EU:n perheenyhdistämisdirektiivin mukaisesti. Luonnos hallituksen esitykseksi on tällä hetkellä lausuntokierroksella. Hallitus pyrkii saamaan lain voimaan mahdollisimman pian, viimeistään kesällä.
Turvattu toimeentulo oleskeluluvan vaatimuksena
Vaatimuksena sille, että EU:n ulkopuolelta tuleva puoliso saisi oleskeluvan Suomesta, on niin sanottu turvattu toimeentulo. Turvattu toimeentulo tarkoittaa riittävää palkkaa, yritystuloa, varallisuutta tai eläkettä.
Edellytyksenä olisivat vähintään 1 700 euron nettotulot kuukaudessa, jos oleskelupaa hakevalla puolisolla ei ole Suomessa työpaikkaa valmiina. Jos Suomen kansalainen haluaa palata esimerkiksi ulkomailla vietettyjen työvuosien jälkeen kotimaahansa ja tuoda nelihenkisen perheensä tänne, pitää hänelle jäädä tuloja verojen jälkeen käteen jo 2 600 euroa kuukaudessa.
Tv-uutisten lähetyksessä vieraillut monikulttuurisuusasioiden päällikkö Minna Säävälä Väestöliitosta näkee, että kyse on isosta periaatteellisesta asiasta.
– Tämä tuntuu aika isolta muutokselta, jos ajatellaan vaikka suomalaista varastomiestä, myyjää tai lähihoitajaa, jolla on puoliso vaikkapa Venäjältä, USA:sta Turkista tai Thaimaasta, niin hän ei voisikaan tuoda puolisoaan Suomeen.
Kahden kulttuurin liitoissa puolisot ovat Säävälän mukaan usein hyvin koulutettuja ja olisivat myös hyvä voimavara Suomelle.
– Laki loisi myös eriarvoisuutta kaksikulttuuristen parien keskuuteen, koska tulokysymyksen vuoksi toisilla olisi mahdollisuus perhe-elämään Suomessa ja toisilla ei, hän sanoo.
Milja Rämö meni naimisiin viime kuussa. Pari asuu tällä hetkellä eri maissa, Milja Suomessa ja puoliso Mesut Turkissa. Tarkoitus olisi asettua asumaan Suomeen, kun Mesut saa yliopisto-opintonsa tulevana keväänä valmiiksi Miljan jatkaessa vielä opintojaan.
– On paljon fiksumpaa, että Mesut muuttaa Suomeen kuin että minä muuttaisin Turkkiin, koska hän valmistuu minua aiemmin, perustelee Rämö pariskunnan valintaa.
Hallituksen aikeet kiristää ulkomaalaislakia pika-aikataululla ovat muuttaneet Miljan ja Mesutin suunnitelmia. Molemmat ovat vielä opiskelijoita, eikä pari pääsisi vaadittuun rahamärään, jos he hakisivat oleskelulupaa vasta sitten, kun laki on jo tullut voimaan.
– Laki ei ole vielä voimassa ja nyt meidän pitää vain tehdä oleskelulupahakemus nopeammin, sanoo Rämö.
“Tuntuu, etten olisi enää tervetullut Suomeen”
Myös Venäjällä asuvaa Erja Ivanovaa hallituksen aikeet hirvittävät. Ivanovan puoliso on venäläinen ja perhe suunnittelee muuttavansa Suomeen viiden vuoden kuluessa ennen kuin perheen tytär aloittaa koulun.
– Mieheni totesi, että jos näyttää, että laki menee läpi, niin täytyy muuttaa Suomeen heti. Tuntuu, etten olisi enää tervetullut perheineni Suomeen, sanoo Ivanova.
Ivanova sekä hänen miehensä ovat molemmat korkeasti koulutettuja ja heillä on työpaikat Pietarissa. Koska Ivanovalla on suomalainen työnantaja, olisi hänellä myös Suomessa työpaikka perheen tänne muutettua. Sen sijaan epävarmaa on, saisiko nyt talousjohtajana kansainvälisessä yrityksessä työskentelevä mies töitä Suomesta heti.
– 2 200 euroa olisi tällä hetkellä meidän perheelle vielä ihan toimiva tuloraja. Jos lapsia ehtii tulla lisää ennen muuttoa ja tuloraja nousee, niin kyllä se huolestuttaa, toteaa Ivanova.”