“Euroopan parlamentti on hyväksynyt uuden tekijänoikeusdirektiivin, joka saattaa muuttaa muun muassa Facebookin, Instagramin ja Googlen palveluiden toimintaa.
Euroopan parlamentti äänesti tänään tärkeästä tekijänoikeusuudistuksesta, joka voi vaikuttaa merkittävästi suuriin verkkopalveluihin kuten Facebookiin ja Googleen, sekä niiden käyttäjiin.
Ehdotus hyväksyttiin lopulta selvin äänin 436–226, kun 39 edustajaa pidättäytyi äänestyksestä.
EU äänesti uudistuksesta viimeksi heinäkuun alussa, jolloin se kaatui, mutta palautettiin uudestaan muokattavaksi. Parlamentti äänesti nyt muokatusta ehdotuksesta.
Seuraavaksi ehdotus palautetaan kuitenkin jälleen valiokuntaan EU-toimielinten välisiä neuvotteluja varten.
Uudistus velvoittaa muun muassa Googlen ja Facebookin kaltaiset internetyhtiöt maksamaan mediayhtiöille tai esimerkiksi musiikintekijöille tekijänoikeuksista.
Tekijänoikeusdirektiivin uudistusta on arvosteltu aiemmin voimakkaasti, ja esimerkiksi Google ja Wikipedia ovat väittäneet sen loukkaavan internetin vapautta. Direktiivin uudistuksen puolustajien mukaan uusi direktiivi parantaa mediatalojen tekijänoikeuksia ja yhtenäistäisi EU-maiden lainsäädäntöä. Esimerkiksi muusikko Paul McCartneyn mukaan tekijändirektiivin uudistus estää isoja internet-yrityksiä riistämästä taiteilijoita.
Tulilinjalla ovat esimerkiksi erilaiset yhteisöpalvelut, jossa käyttäjät voivat jakaa toisilleen erilaisia sisältöjä kuten kuvia, videoita ja tekstejä. Direktiivi lisää verkkosivustoille vastuuta ja kustannuksia, sillä tekijänoikeusdirektiivin artikla 13 velvoittaa nettisivustot valvomaan, etteivät käyttäjät lataa niiden sivuille tekijänoikeuksilla suojattuja sisältöjä.
Niinpä esimerkiksi kuvapalvelu Instagramin tai Facebookin tulisi estää käyttäjiä jakamasta esimerkiksi tekijänoikeuden suojaamia kuvia palveluissaan tekijänoikeusrikkomussyytteen uhalla. Tämän on pelätty johtavan sisällön automaattisen suodattamiseen, jossa voi myös tapahtua virheitä.
Artikla 13 arveltiin myös suosivan suuria verkkoyhtiöitä, sillä pienillä sivustoilla tuskin olisi varaa perustaa järjestelmää, joka etukäteen tarkastaisi kaiken käyttäjien julkaiseman sisällön tekijänoikeusrikkomusten varalta.
EU-parlamentin tiedotteen perusteella direktiivi ei kuitenkaan koskisi ”pieniä ja mikrokokoisia alustoja”.
Toinen arvostelua herättänyt kohta uudistuksessa on artikla 11, jota arvostelijat ovat nimitelleet linkkiveroksi. Direktiivi voisi velvoittaa verkkopalvelut maksamaan tekijänoikeuksien omistamille korvauksia linkeistä, jotka sisältävät jonkinlaisen esikatselunäkymän linkitetystä sisällöstä.
Euroopan parlamentin hyväksymän ehdotuksen perusteella jonkinlaisia maksuja nettijättien maksettavaksi on tulossa. Jatkossa myös pienet otteet tai lainaukset esimerkiksi uutissivuston sisällöstä saattavat loukata tekijänoikeuksia.
Linkkien jakaminen verkkojuttuihin muutaman ”yksittäisen sanan” mittaisten selitysten kanssa on kuitenkin yhä vapaata tekijänoikeuskorvauksista, Euroopan parlamentin tiedotteessa todetaan.
Direktiivin tekstin mukaan myöskään Wikipedialta ja muilta ei-kaupalliset tietosanakirjoihin vertautuvilta verkkosivustoilta ei vaadita tekijänoikeuskorvauksia. Myöskin avoimen koodin ohjelmistojen kehitysalustat kuten GitHub eivät kuulu direktiivin piiriin.
https://www.is.fi/digitoday/art-2000005824760.html