“Niin sanottu Tyynenmeren tulirenkaana tunnettu alue on säikäytellyt ihmisiä viime aikoina jälleen aktiivisesti, kertoo uutistoimisto AP.
Sekä Indoneniassa että Vanuatulla on jouduttu evakuoimaan ihmisiä tulivuorenpurkausten pelossa. Nyt keskiviikkona myös Japanissa on herännyt huoli uudesta purkauksesta.
Tyynenmeren tulirengas on Tyynellämerellä oleva vyöhyke, jossa esiintyy voimakasta tektonista ja vulkaanista toimintaa.
Eri arvioiden mukaan tulirenkaan alueella tapahtuu jopa 90 prosenttia maailman maanjäristyksistä. Siellä sijaitsee 75 prosenttia maailman aktiivista ja nukkuvista tulivuorista, noin 450 kappaletta.
Vyöhyke on hevosenkengän muotoinen ja 40 000 kilometriä pitkä. Alueella jättimäinen Tyynenmeren mannerlaatta hankautuu muita mannerlaattoja vasten, mikä synnyttää vyöhykkeen, jolla maanjäristyksiä ja tulivuorenpurkauksia sattuu paljon.
Lounais-Japanissa sijaitseva Shinmoedaken tulivuori alkoi purkautua keskiviikkona ensimmäistä kertaa kuuteenvuoteen. Paikallisen TBS-televisiokanavan mukaan tulivuoresta nousi tuhkapilvi 1 700 metrin korkeuteen torstaina. Se laskeutui kaupunkien ja kylien päälle Miyazakin aluaeella.
Japanin ilmatieteen laitos on nostanut hälytystilaansa tulivuoren alueella 2:sta 3:een asteikolla, joka yltää 1:stä 5:een. Asteikolla 3 tarkoittaa, että tulivuoren lähelle ei pitäisi mennä.
Indonesiassa sijaitsevalla Balin saarella on evakuoitu 14000 ihmistä sen jälkeen, kun Agung-vuoren hälytystilaa nostettiin korkeimmalle tasolleen syyskuun 22. päivänä. Tulivuoressa on ollut satoja järistyksiä, mikä viittaa siihen, että magma on nousemassa tulivuoressa ja voimakas purkaus on mahdollinen.
Vanuatun saarivaltiosta evakuoitiin koko väestö syys–lokakuun vaihteessa, kun Manaro-tulivuori näytti olevan vaarassa purkautua. Vaaraluokitusta on laskettu, mutta paluuta täytyy odottaa vielä kaksi viikkoa, AP kertoo.”