19.9.2017: Tutkija varoittaa Italiassa sijaitsevasta supertulivuoresta – “käytös on muuttunut”

“Asiantuntijoiden mukaan Campi Flegrei tulivuori lähestyy purkautumisolosuhteita.

Napolinlahden maisemaa komistaa myös Vesuviuksen tulivuori.

Satoja vuosia suhteellisen rauhassa ollut supertulivuori Italian Napolissa uhkaa purkautua.

Tutkijoiden mukaan Napolin Campi Flegerin kalderasta on paikannettu alue, josta kuumat materiaalit edellisen kerran nousivat pintaan sen ollessa viimeksi aktiivinen 1980-luvulla. Kaldera on tulivuoren romahtamisesta syntynyt kulhon muotoinen tuliperäinen muodostuma.

Campi Flegrei purkautui viimeksi satoja vuosia sitten. 1980-luvulla magman ja tuliperäisen nesteen purkaukset aiheuttivat pieniä maanjäristyksiä. Nyt aktiivisuus on lisääntynyt, mikä on saanut tutkijat huolestumaan mahdollisesta purkauksesta.

– Viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana tulivuoren käytös on muuttunut. Kaikki on aiempaa kuumempaa, sillä nesteet ovat läpäisseet koko kalderan, sanoo tutkija Luca De Siena Aberdeenin yliopiston tiedotteessa.

Vedenalaista supertulivuorta kuvataan pinnan alla kiehuvaksi kattilaksi.

– Riski ei ole enää vain kalderan keskellä, vaan on levinnyt, tutkija kuvaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa ei ole epäilystäkään siitä, että tulivuoresta on tulossa aiempaa vaarallisempi.

Yksi vaarallisimmista
Campi Flegrei on nimetty yhdeksi maailman vaarallisimmista tulivuorista. Vaikka se on ollut hiljaa lähes 500 vuotta, tulivuoren uumenissa piilee hurjat voimat. Supertulivuoren purkaus 39 000 vuotta sitten oli arvioiden mukaan Euroopan historian rajuimpia.

Purkauksesta seurasi sumupilvi ja ympärivuotinen talvi. Osa tutkijoista on jopa epäillyt, että purkaus saattoi vaikuttaa neandertalinihmisten sukupuuttoon.

Toinen Campi Flegrein tuhoisa purkaus tapahtui 15 000 vuotta sitten”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/201709192200403475_ul.shtml

 

5.1.2017: Purkautumispaineet Italian supertulivuoressa kasvaneet rajusti

“Paineet Napolin lähellä Italiassa sijaitsevan Campi Flegrein tulivuoren sisällä ovat kasvaneet lähes kriittisiksi, kertoo italialais-ranskalainen tutkimus.

Maa vuoren ympärillä on pullistellut viime vuosikymmeninä, ja kymmenen viime vuoden aikana paineiden kasvu on yltynyt. Italian viranomaiset nostivat hälytystasonsa vihreästä keltaiseksi neljä vuotta sitten.

Käytännössä se tarkoittaa, että viimeksi lähes 500 vuotta sitten purkautunutta Campi Flegreitä tarkkaillaan nyt hyvin aktiivisesti. Campe Flegrei onkin luokiteltu yhdeksi maailman vaarallisimmista tulivuorista.

Mittaukset ja mallit ennustavat purkausta
Tuoreessa tutkimuksessa on ensi kertaa määritelty kynnys, jonka ylittäessään maapallon sisältä nouseva magma voi äkillisesti kymmenkertaistaa tulivuoren sisällä olevien kuumien nesteiden ja kaasujen määrän. Se heikentäisi vaarallisesti vuoren kiviainesta ja altistaisi rajulle purkaukselle.

Campi Flegreissä tuo kynnys on lähellä, tutkijat arvioivat sekä mittausten että tietokonemallien perusteella.

Mahdollisen purkauksen ajankohtaa tai rajuutta ei silti voida ennustaa, sanoo tutkimuksen johtaja Giovanni Chiodini Bolognan tulivuori- ja geofysiikan tutkimuksen instituutista.

Campi Flegrein raivoisa räjähdys 39 000 vuotta sitten arvioidaan Euroopan rajuimmaksi tulivuorenpurkaukseksi 200 000 viime vuoden aikana. Purkaus sumensi taivaan niin, että sitä seurannutta ympärivuotista talvea on soviteltu syyksi jopa neandertalilaisten sukupuuttoon.

Tiheä asutus lisää tuhojen vaaraa
Campi Fregrei ei näytä tavallisen katsojan silmään vuorelta, sillä suurpurkauksen jälkeen huippu romahti tyhjentyneeseen magmasäiliöön. Siten syntyi 12 kilometriä laaja painanne eli kaldera, ja Campi Flegreistä tuli niin sanottu supertulivuori. Puolet kalderasta on Napolinlahden alla.

Kalderassa on yli 20 kraatteria sekä useita muita aukkoja, joista purskahtelee ja pöllyää kuumaa vettä ja kaasua. Kihinästä pinnan alla kertoo myös rikin katku.

Napolin ympäristön tulivuorista tämä Vesuvius on kuuluisampi kuin huippunsa menettänyt Campi Flegrei. Molemmat kuuluvat maailman vaarallisimmiksi luokiteltuihin tulivuoriin.

Pienehkökin purkaus olisi vaarallinen, sillä Campi Flegrein välittömässä läheisyydessä asuu puoli miljoonaa ihmistä. Suurpurkaus mullistaisi elämän koko Euroopassa.

Englanninkielinen tutkimus on vapaasti luettavissa Nature Communications (siirryt toiseen palveluun) -verkkolehdestä. Campi Flegreitä ja sen purkautumisriskiä kuvallisesti esittelee muun muassa The Cosmos News YouTube-videossaan (siirryt toiseen palveluun). Britannian yleisradioyhtiön BBC:n tiedesivulla (siirryt toiseen palveluun) on pitkä artikkeli Campi Flegrein tutkimusporauksista.”

https://yle.fi/uutiset/3-9386786

 

22.12.2016: Euroopassa lymyävä supertulivuori heräsi ruususen unestaan – purkauksella voisi olla järkyttävät seuraukset

“Italian rannikolla sijaitseva supertulivuori on näyttänyt merkkejä uudelleenheräämisestä lähes 500 vuoden hiljaiselon jälkeen, kirjoittaa ScienceAlert.

Tutkijoiden mukaan tulivuori vaikuttaisi lähestyvän kriittistä painetta, jonka saavuttaminen saattaisi johtaa purkaukseen.

Supertulivuoret ovat yleensä romahtaneita kraattereita, jotka ovat sulautuneet osaksi muuta ympäristöään. Ne voivat näin ollen olla jopa tuhansien neliökilometrien laajuisia. Yksi hyvä esimerkki supertulivuorista on Yellowstonen alue Yhdysvalloissa.

Italiassa Napolin länsipuolella sijaitseva Campi Flegrei -supertulivuori muodostui noin 39 000 vuotta sitten osana Euroopan viimeisen 200 000 vuoden suurinta tulivuorenpurkausta.

200 000 vuotta sitten sattuneen purkauksen on vuonna 2010 tehdyn tutkimuksen mukaan oletettu aiheuttaneen ydintalven, joka johti neandertalilaisten tuhoon.

Supertulivuoren alueella on 24 kraatteria sekä suuria vulkaanisia muodostelmia. Suurin osa niistä on piilossa Välimeren alla.

Muodostumisensa jälkeen supertulivuori on purkautunut merkittävästi ainoastaan kahdesti. Ensimmäisen kerran tämä tapahtui 35 000 vuotta ja toisen kerran 12 000 vuotta sitten. Näiden lisäksi tulivuorialueella sattui pienempi purkaus vuonna 1538.

Pienempikin purkaus kesti kahdeksan päivää ja riitti muodostamaan jopa uuden Monte Nuovo -nimisen vuoren.

Nyt Italian kansallisen geofysiikan ja vulkanologian instituutti Ingv on tullut siihen tulokseen, että Campi Flegrei lähestyy purkaukseen mahdollisesti johtavaa kriittistä painetta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana supertulivuoren räjähdysherkkien kaasujen on havaittu nousevan kohti sen pintaa kiihtyvällä tahdilla. Tämän johdosta Italia on nostanut Campi Flegrein vaarallisuusluokitusta siten, että supertulivuorta tulee tarkkailla.

Toistaiseksi on kuitenkin haasteellista ennustaa, tuleeko tulivuori purkautumaan vai ei. Ingv:n vulkanologi Giovanni Chiodini sanoi, että vulkanologia ei valitettavasti ole tarkkoihin tietoihin pohjautuva tieteenala.”

http://www.tekniikkatalous.fi/tiede/luonnontiede/euroopassa-lymyava-supertulivuori-herasi-ruususen-unestaan-purkauksella-voisi-olla-jarkyttavat-seuraukset-6609956