16.11.2016: Obaman viimeinen viesti Euroopalle

“Presidentti Barack Obaman jäähyväiskiertue muuttui Donald Trumpin voiton myötä sovittelumatkaksi.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama saapui keskiviikkoiltana Berliiniin, missä hänen jäähyväiskäyntinsä kestää perjantaihin saakka.

Presidentti Barack Obaman tehtävä on vakuuttaa viimeisellä ulkomaankiertueellaan Yhdysvaltain hermostuneet liittolaiset siitä, ettei Donald Trumpin presidenttiys tarkoita katastrofia.

Tämä on täyskäännös presidentin aiempiin ulkomailla antamiin lausuntoihin. Vaalikampanjan aikana hän vastusti Trumpia ja kutsui tätä muun muassa ”sopimattomaksi” maan johtoon.

Obama matkusti keskiviikkona Berliiniin tapaamaan Saksan, Ranskan, Italian, Espanjan ja Britannian johtajia. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Obaman viestiä Yhdysvaltojen ulkopoliittisesta jatkuvuudesta halutaan kuunnella.

– Eurooppa ja Yhdysvallat tarvitsevat toisiaan, vaikka välit viilenisivät. Euroopan valtiot ovat olleet suuressa roolissa Yhdysvaltain taistelussa terrorismia vastaan ja se tulee Trumpin kaudella korostumaan entisestään.

Obaman presidenttikaudella Eurooppa ja Yhdysvallat ovat olleet samaa mieltä monista turvallisuus- ja ilmastopoliittisista kysymyksistä, mutta ottaneet yhteen kauppasopimuksiin ja tiedusteluun liittyvissä asioissa. Tulevaisuutta on Aaltolan mukaan vaikea arvioida, mutta suuria muutoksia on tulossa.

– On todennäköistä, että esimerkiksi kauppasopimusneuvottelut ovat Trumpin kaudella jäissä.

Presidentti Obama etsinee Euroopan-vierailullaan vahvoja johtajia, jotka pystyvät tarvittaessa hillitsemään Trumpia.

Obaman kaipaamat vakaat eurooppalaiset liittolaiset ovat kuitenkin vähissä, sillä monilla maanosan liberaaleilla johtajilla on käsissään maidensa sisäisiä ongelmia. Italian pääministeri Matteo Renzi on kertonut eroavansa, jos italialaiset äänestävät joulukuun kansanäänestyksessä Renzin kannattamia hallinnollisia uudistuksia vastaan.

Britannian pääministeri Theresa May puolestaan kamppailee brexit-äänestyksen tuloksen kanssa. Ranskan ensi vuoden presidentinvaaleista povataan näytönpaikkaa oikeistojohtaja Marine Le Penille ja hänen puolueensa ajamalle EU-vastaiselle, nationalistiselle politiikalle.

Samaan aikaan Puolan ja Unkarin oikeistojohtajat porskuttavat kovaa vauhtia kohti konservatiivisempaa ja sulkeutuneempaa Eurooppaa.

Obaman uskotaankin tukeutuvan Euroopan liberaaliin linnakkeeseen Saksaan ja sen johtohahmoon liittokansleri Angela Merkeliin.

The Guardian uutisoi, että on täysin mahdollista, että Obama pyytää Merkeliä pitämään Trumpin kurissa. Lehden mukaan Valkoinen talo pitää Merkeliä yhtenä Yhdysvaltojen läheisimmistä liittolaisista.

Merkelkään ei ole varma valinta Trumpin kaitsijaksi. Pitkään on ollut epäselvää, aikooko liittokansleri hakea jatkokautta ensi vuoden vaaleissa.

Merkelin CDU-puolueen jäsen Norbert Röttgen kertoi keskiviikkona uutiskanava CNN:lle, että liittokansleri hakisi jatkokautta. Merkel ja hänen lähipiirinsä eivät kieltäneet eivätkä vahvistaneet väitettä, vaan ilmoittivat liittokanslerin kommentoivan asiaa, kun aika on oikea.

Tiistaina Obama vieraili demokratian synnyinmaassa Kreikassa ja tapasi maan johtohahmoja. Lisäksi Obamaa tervehti noin 7 000 mielenosoittajaa, jotka ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa Ateenan kaduilla. Mieltä osoitettiin myös Thessalonikissa, jossa protestoijat polttivat Yhdysvaltain lipun.
Obaman suosio

Euroopalla oli suuret odotukset
Noustuaan presidentiksi vuonna 2008 Barack Obamalla oli vankka suosio myös Euroopassa. Hänet nähtiin monikulttuurisena, nuorena ja optimistisena johtajana, mutta ennen kaikkea muutoksena George W. Bushin hallintoon.

Nykyisen kautensa lopulla Obaman suosio nousi Yhdysvalloissa lähelle ennätyslukemia, 56 prosenttiin.

Euroopassa tunnelma on ristiriitainen. Obamalta toivottiin paljon, mutta hän ei pystynyt täyttämään niitä suuria odotuksia, joita hänelle asetettiin.

Osaa eurooppalaisista ärsyttää etenkin Obaman passiiviselta vaikuttanut reagoiminen pakolaiskriisiin ja Venäjään.”

http://www.pohjolansanomat.fi/ulkomaat/obaman-viimeinen-viesti-euroopalle-15779613/