13.5.2016: Presidentti Obama: “Suomessa on hevibändejä ja hyvä hallinto – En tiedä, liittyvätkö ne toisiinsa”

“Presidentti Barack Obama vastaanotti puolisonsa Michelle Obaman kanssa Pohjoismaiden päämiehet Valkoiseen taloon. Avajaispuhe oli taattua Obamaa, täynnä lempeää vitsailua Pohjoismaiden surkeasta ilmastosta ja omituisesta kielestä. Presidentti Sauli Niinistö pyysikin omassa kiitospuheessaan anteeksi, ettei ollut tuonut suomalaista kevätaurinkoa mukanaan.

– Siirsimme vierailun sisätiloihin, koska tänne ennustettiin ukkosmyrskyä. Te pohjoismaiset vieraamme olette tietenkin tottuneita koviin keleihin. Täällä Washingtonissa emme ole nähneet aurinkoa kolmeen viikkoon, mutta tehän ette näe aurinkoa moneen kuukauteen, vitsaili presidentti Obama tervetuliaispuheensa aluksi.

Obama toivotti vieraat tervetulleeksi: presidentti Sauli Niinistön – tai Niinestön, kuten Obama vaikeaa nimeä tapaili – Norjan pääministeri Erna Solbergin, Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin, Tanskan pääministerin Lars Løkke Rasmussenin ja Islannin pääministerin Sigurður Ingi Jóhannssonin puolisoineen.

Obama nauratti kaikkia toivottamalla vieraat tervetulleeksi heidän omalla kielellään. “Tervetuloa” onnistui Obamalta hyvin.

Obama muisteli monien amerikkalaisten juuria Pohjoismaissa. Lisäksi hän korosti Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden yhteisiä arvoja: vapautta, demokratiaa, vapaita markkinoita, ympäristötietoisuutta, tasa-arvoa.

– Uskomme yhteiskuntiin, jotka tarjoavat mahdollisuuksia kaikille, koulutuksen, terveydenhoidon ja tasa-arvon avulla. Myös naisille. Kasvavien tuloerojen maailmassa Pohjoismailla on pienimpiä tuloeroja maailmassa. Ehkä siksi te olette myös yksiä maailman onnellisimmista kansoista, vaikka saattekin siellä niin vähän aurinkoa, sanoi Obama.

Obama kehui Pohjoismaita yhteistyön mallimaiksi, jotka yhteistyön kautta saavat kansainvälisesti suuremman painoarvon kuin yksittäisinä maina. Obaman mukaan Pohjoismaat ovat olleet tärkeitä kumppaneita Yhdysvalloille:

– Uskon todella, että maailma olisi turvallisempi ja hyvinvoivempi, jos meillä olisi enemmän Pohjosimaiden kaltaisia kumppaneita.

Obama vitsaili, että pohjoismaiset kielet kuulostavat tosin aika oudoilta, kuulostavat välillä kuin Game of Thrones -sarjan kieleltä. Suomi sai myös osansa:

– Haluan muistuttaa, että Suomella on eniten hevi-yhtyeitä väkilukuun suhteutettuna, minkä lisäksi he sijoittuvat korkealle hyvän hallinnon saralla. En tosin tiedä, liittyvätkö nuo toisistaan, arveli Obama.

Niinistö nosti esille Venäjän aiheuttaman epävarmuuden
Presidentti Niinistö vastasi Obaman tervetulopuheeseen vitsailemalla hänkin säästä.

– Anteeksi, ettemme tuonee aurinkoa mukanamme, meillä kun on paistanut tänä keväänä paljon.

Niinistö nosti esille myös turvallisuustilanteen kiristymisen, ja katsoi, että Venäjän kanssa pitää neuvotella.

– Elämme monin tavoin levotonta aikaa.  Turvallisuusuhkia on runsain mitoin. Tilanne on kiristynyt jopa Itämeren alueella ja Pohjois-Euroopassa, aivan meidän kotikulmillamme. Turvallisuuden ja vakauden vahvistaminen on siellä tarpeen, mukaan lukien asianmukainen vuoropuhelu Venäjän kanssa avoimuuden lisäämiseksi ja riskien pienentämiseksi.

Aihekirjo tapaamisella on laaja
Tapaaminen alkaa puolentoista tunnin neuvotteluilla, jatkuu lehdistötilaisuudella ja päättyy illalliseen. Pohjoismaiden ulkoministereillä on erilliset neuvottelunsa ulkoministeri John Kerryn kanssa.

Päämiesten neuvotteluissa käsitellään laajaa aihekirjoa, turvallisuudesta puolustukseen,  arktisesta yhteistyöstä terrorismin torjuntaan, pakolaiskriisistä kauppasuhteisiin. Tapaaminen on jatkoa vuoden 2013 tapaamiselle Tukholmassa.

Virallisen vierailun vastaanottoseremonia päätettiin järjestää pääosin sisätiloissa, koska Washingtoniin ennustettiin ukkosmyrskyä. Sen sijaan juhlaillallinen päätettiin suuren vierasjoukon takia  järjestää etelänurmikolle pystytetyssä juhlateltassa.”

http://yle.fi/uutiset/presidentti_obama_suomessa_on_hevibandeja_ja_hyva_hallinto__en_tieda_liittyvatko_ne_toisiinsa/8880649

 

17.5.2016: Presidentti Barack Obama ylisti Suomen hevimetalliskeneä – puhe nousi otsikoihin maailmalla

“Muutama kuukausi sitten presidentti Barack Obama nousi metallilehtien otsikoihin mainittuaan Kornin. Obama vitsaili tuolloin, ettei hän ole Kornin uusi laulaja.

Nyt Obama tapasi valtionjohtoa Pohjoismaista. Puhuessaan Sauli Niinistölle Obama kehui Suomen hevikulttuuria.

– Haluan huomauttaa, että Suomessa on ehkä eniten hevibändejä maailmassa suhteutettuna väkimäärään. Lisäksi Suomessa on hyvä hallinto. Onkohan näillä asioilla jokin yhteys, Obama ihmetteli.

Obaman kommentti herätti heti sosiaalisen median.

98 Rock julkaisi heti kuvan presidentistä hevarina.”

“Metal Injection sai heti päähänsä, että Obaman kannattaisi hypätä pittiin.”

“Rock NYC jakoi kuvan, jossa Obama muodosti sormillaan hevareiden kuuluisat pirunsarvet. Saman kuvan jakoi myös Al Jazeera -kanava.”

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000001180756.html