31.5.2016: Karmiva lihansyöjätauti leviää Isisin valtaamilla alueilla – päässyt myös Eurooppaan

“Terroristijärjestö Isisin valtaaman alueen puutteellinen terveydenhoito ja vesihuolto on tehnyt alueesta ihanteellisen kasvualustan hietakärpäselle, joka levittää ihoa “syövää” iholeishmanioosia. Pakolaisten mukana tautia on tavattu yleisesti muualla Lähi-idässä ja taudinkantajia epäillään saapuneen myös Eurooppaan.

Terveystutkijat ovat havainneet uuden Syyrian sotaan liittyvän lieveilmiön. Etenkin niissä osissa Syyriaa, jossa Isis on vallassa, olot ovat ihanteelliset trooppisen lihansyöjätaudin leviämiselle.

Syinä taudin leviämiseen pidetään puutteellista terveydenhuoltoa ja puhtaan veden puutetta. Kurdistanin Punainen puolikuu -järjestö epäilee taudin levinneen myös Isisin kaduille jättämistä ruumiista.

Puutteellinen hygienia on tehnyt alueesta ihanteellisen hietakärpäselle, jotka voivat kantaa leishmania-loista. Imiessään verta ihmisestä, loista kantava hietakärpänen voi siirtää taudin ihmiseen.

Taudinkuvaan kuuluvat haavaumat, jotka syntyvät usein kasvojen alueelle.

Levinnyt Lähi-Itään ja Eurooppaan

Syyrian sotaa on paennut jo yli neljä miljoonaa ihmistä. Samalla tauti on levinnyt myös Syyrian naapurimaihin Libanoniin, Turkkiin ja Jordaniaan.

Libanonin terveysministeriö kertoo, että esimerkiksi vuosina 2000–2012 Libanonissa raportoitiin ainoastaan kuusi iholeishmanioosi-tapausta. Pelkästään vuonna 2013 uusia diagnooseja tehtiin 1033 kappaletta, sairastuneista lähes kaikki olivat Syyriasta paenneita ihmisiä.

Myös Turkissa, Jordaniassa ja Libyassa on raportoitu sadoista tapauksista.

– Tilanne on vaikea. Tauti on levinnyt dramaattisesti ympäri Syyriaa, mutta myös Irakiin, Libanoniin, Turkkiin ja jopa Etelä-Eurooppaan pakolaisten mukana.

Al-Salemin mukaan hietakärpänen puree ihmistä, tauti voi itää jopa puoli vuotta ennen kuin se puhkeaa, sanoo Liverpoolin trooppisen lääketieteen professori Waleed Al-Salem Daily Mail -julkaisulle.

Tauti kukoistaa pakolaisleireillä

Eurooppalaisilla suureen huoleen ei liene syytä, sillä iholeishmanioosi on trooppinen tauti. Se siis voisi kukoistaan ainoastaan Etelä-Euroopan eteläisimmissä kolkissa.
Tauti kuitenkin iskee pääsääntöisesti ihmisiin, joiden vastustuskyky on heikentynyt.

Hietakärpänen on hyttystäkin pienempi hyönteinen, joka voi kantaa leishmania-loista.

Useilla pakolaisleireillä Syyrian läheisyydessä olot ovat ahtaat ja kurjat, monet ihmisen vastustuskyky on koetuksella aliravitsemuksen vuoksi. Se on iholeishmanioosille hyvä kasvualusta.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan maailmassa todetaan vuositasolla jopa 1,3 miljoonaa iholeishmanioosi-tapausta.

Lihansyöjätaudista uutisoivat muun muassa Daily Mail ja The Huffington Post.”

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/karmiva-lihansyojatauti-leviaa-isisin-valtaamilla-alueilla-paassyt-myos-eurooppaan/5921388

 

31.5.2016: Alkueläinten tartuttama trooppinen tauti leviää pakolaisten mukana – sadattuhannet sairastuneet

“Iholeishmaniaasi leviää Lähi-idän konfliktialueilla, pakolaisleireillä ja pakolaisten mukana maasta toiseen.

Vertaimevien pikkuruisten hietakärpästen tartuttama tauti nimeltä iholeishmaniaasi leviää konfliktien riepottamassa Lähi-idässä. Taudin tunnistaa iholle ilmestyvistä läiskistä, jotka ovat arkoja ja ilmestyvät usein kasvoihin.

Syyriassa tauti on ollut tuttu jo vuosisatojen ajan, ja sitä onkin kutsuttu liikanimellä “Aleppon pahuus”. Torstaina PLOS-tiedelehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tauti on nyt tarttunut satoihin tuhansiin ihmisiin pakolaisleireillä ja piiritetyillä alueilla. Lisäksi tauti uhkaa vastaavankaltaisia alueita itäisessä Libyassa ja Jemenissä.

Duodecimin mukaan leishmania lisääntyy ihossa olevissa verisoluissa, ja se voi levitä niiden sisällä elimistön muihin kudoksiin, erityisesti imusolmukkeisiin, luuytimeen, pernaan ja maksaan. Taudit vaihtelevat vähäisistä ja usein itsekseen paranevista iholäiskistä henkeä uhkaaviin yleisinfektioihin.

– Olemme nähneet paljon tauteja konfliktialueilla, ja niiden joukossa on leishmaniaa. Meidän täytyy rajat ne (tautitapaukset), tai muuten olemme vaarassa päätyä samankaltaiseen tilanteeseen kuin ebola Länsi-Afrikan konfliktialueille vuonna 2014, totesi Peter Hotez, trooppisia tauteja tutkivan amerikkalaisyliopiston dekaani ja yksi PLOS:n tutkimuksen tekijöistä sanoi.

Syyrian terveydenhuolto romahtanut
Syyrian terveydenhuoltojärjestelmä on romahtanut vuonna 2011 alkaneen sisällissodan vuoksi täysin. Viime vuonna raportoitiin, että yli puolet maan julkisista sairaaloista on suljettu tai toimivat vain osittain. Tämän vuoksi potilaat joutuvat pahimmillaan matkustamaan yli sata kilometriä lähimpään sairaalaan.

Syyrian terveysministeriö on ilmoittanut leishmaniaasitapausten määrän miltei kaksinkertaistuneen 23 000:sta vuonna 2011 peräti 41 000:een jo vuonna 2013.

Naapurimaat, jotka ovat ottaneet vastaan miljoonia sotaa paenneita syyrialaisia, ovat raportoineet useista leishmaniaasitapauksista. Esimerkiksi Libanonissa tartuntoja oli vuonna 2013 yhteensä 1 033, kun niitä aiempina 12 vuonna oli vain kuusi kappaletta. Myös Turkissa ja Jordaniassa on rekisteröity satoja tartuntoja.

Kurdien Punainen Puolikuu on Metro-lehden mukaan väittänyt taudin levinneen, koska Isisin taistelijat jättävät ruumiita lojumaan kaduille. Todellisuudessa sairaus leviää heikon terveydenhuollon vuoksi Isisin hallussa olevilla alueilla.

– Tilanne on erittäin paha. Tauti on levinnyt dramaattisesti Syyriassa, mutta myös Irakiin, Libanoniin, Turkkiin ja jopa eteläisen Euroopan maihin, joihin pakolaisia on saapunut, tohtori Waleem Al-Salem Liverpoolin yliopiston trooppisten tautien laitokselta sanoi Metro-lehdelle.

Duodecimin mukaan Euroopassa Leishmania-infektion on jo aiemmin voinut saada Välimeren maissa, kuten Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa. Maailmassa arviolta 12 miljoonaa ihmistä sairastaa leishmaniaasia, ja suurin osa tartunnoista on juuri iholeishmaniaasia.”

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016053121653800_ul.shtml