30.4.2016: Lauantaina oli Obaman viimeinen lehdistöillallinen – Yle kokosi vitsejä vuosien varrelta

“Viime vuoden lehdistöillallisilla presidentti vitsaili muun muassa varapresidentti Joe Bideniltä saamistaan rentouttavista hartiahieronnoista ja harjoittamastaan Kuuban politiikasta.

Valikoidulle yleisölle esiintyi Washingtonissa lauantai-iltana mies, jonka työhön ei tavallisesti kuulu vitsailu.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama isännöi viimeistä kertaa Valkoista taloa työkseen seuraaville toimittajille järjestettävää illallista. Ja vuosittaisella lehdistöillallisella presidentin tehtävänä on likipitäen ainoastaan vitsailla.

Viime vuoden illallisilla presidentti vitsaili muun muassa varapresidentti Joe Bideniltä saamistaan rentouttavista hartiahieronnoista ja harjoittamastaan Kuuban politiikasta.

– Castron veljekset ovat täällä tänään, tervetuloa Amerikkaan amigot! Ai, kyseessä olivat Castrot Teksasista, Obama hauskuutti.

Viime vuonna illallisten toinen vetonaula oli koomikko Cecily Strong.

– On mahtavaa ollla täällä Washingtonin Hiltonissa… Sanoisi prostituoitu kongressiedustajalle, Strong heitti.

Toimittajien ja presidenttiparin lisäksi paikalla on lukuisia julkkiksia, joista osa osallistuu illan ohjelmaan.

Republikaanien presidenttiehdokkuudesta kisaava Donald Trump oli vieraiden joukossa vuonna 2011 ja myös presidentin vitsien kohteena. Obama heitti tuolloin, että hänen syntymätodistuksestaan syntyneen kohun päättyminen ilahduttaa eniten Trumpia.

Tänä vuonna Trump ei osallistu illallisille. Trumpin mukaan lehdistö kuitenkin väittäisi valheellisesti, ettei hänellä ole ollut hauskaa.

Koska lauantain lehdistöillallinen on viimeinen, jossa Obama voi ainakin osan iltaa päättää kuinka hänestä vitsaillaan, listasimme Obaman parhaita vitsejä vuosien varrella.

Vuonna 2015
– Ei ole ihme, että ihmiset sanovat presidenttiyden vanhentaneen minua. Näytän niin vanhalta, että John Boehner on jo kutsunut Benjamin Netanjahun puhumaan hautajaisiini.

– Obamacaren ansiosta sinun ei enää tarvitse pelätä vakuutuksesi menettämistä, jos menetät työsi. Olkaa hyvä, senaatin demokraatit!

– Presidenttinä olo ei ole helppoa. Minun täytyy korjata rikki mennyt maahanmuuttomme, neuvotella Iranin kanssa. Ja löytää aikaa rukoilla viisi kertaa päivässä. Se on uuvuttavaa!

– Galileo uskoi, että Maa kiertää auringon ympäri. Ted Cruz uskoo, että Maa kiertää Ted Cruzin ympäri.

Vuonna 2014
– MSNBC [uutiskanava]on täällä. Heitä pelottaa, sillä he eivät ole ikinä nähneet näin isoa yleisöä.

– Fox [uutiskanava], myöntäkää pois, että teidän tulee minua ikävä. On huomattavasti vaikeampaa vakuuttaa amerikkalaisille Hillaryn [Clinton] syntyneen Keniassa.

– Vuonna 2008 sloganini oli “Yes We Can”. Vuonna 2013 slogan oli “Control-Alt-Delete”.

Vuonna 2013
– Söin hiljattain illallista republikaanien kanssa ja myönnän, ettei se ollut helppoa. Ehdotin maljaa, sitä ei hyväksytty valiokunnassa.

– Katson peiliin ja totean, etten ole enää se komea muslimi-sosialisti, joka ennen olin.

– Minulla on 99 ongelmaa ja nyt Jay-Z on yksi niistä… Ja taas yksi rap-lainaus. [Kommentti Beyoncen ja Jay-Z:n Kuuban matkaan liittyen.]

Vuonna 2012
– Ensimmäisellä kaudellani voitimme Irakin sodan. Toisella kaudellani aion voittaa sodan joulua vastaan.

– Osa sanoo, että syytän ongelmistani liikaa edeltäjiäni, mutta ei sovi unohtaa että kyseessä on käytäntö, jonka George W. Bush aloitti.

– Näitä illallisia kutsutaan Washington D.C:n päättäjäistansseiksi. Termin ovat keksineet politiikan toimittajat, jotka eivät selvästikään koskaan päässeet päättäjäistansseihin.

Vuonna 2011
– Nyt hän [Donald Trump] voi jälleen keskittyä asioihin, joilla on väliä… Kuten, oliko kuussa käyntimme lavastettu? Mitä todella tapahtui Roswellissa? Missä Biggie ja Tupac ovat?

– Toivon, että syntymätodistukseni julkitulo saa kohun rauhoittumaan. Haluan kuitenkin näyttää teille virallisen syntymävideoni. Kukaan ei ole nähnyt tätä 50 vuoteen, en edes minä. [Seuraa ote Leijonakuningas-elokuvasta] Haluan huomauttaa Foxin toimittajille, että äskeinen oli vitsi. Soittakaa Disneylle, jos ette usko.

– Rakastan Matt Damonia. Hän sanoi hiljan olevansa pettynyt suoritukseeni. No, katsoin juuri Kohtalon valvojat, joten… Samat sanat kaveri!

Vuonna 2010
– Vuosi on ollut melkoinen. Paljon ylämäkiä, paljon alamäkiä. Paitsi kannatukseni, joka on ainoastaan pudonnut. Mutta ei se mitään, se on politiikkaa. Ja sitä paitsi, tiedän että kannatukseni on yhä hyvin korkealla synnyinmaassani, joten…

– Ihmiset kiittelevät sitä, että olen onnistunut pelastamaan General Motorsin ja Chryslerin. He toivovat, että voisin pelastaa myös media-alan. Minun täytyy selittää heille, että olen vain presidentti. En ihmeidentekijä.

Vuonna 2009
– Haluan nyt puhua sydämestäni. [Lukulaitteet nousevat lattiasta.] Tauko naurua varten. Tämä ei nyt taida toimia, yritän uudelleen.

– Olen Barack Obama. Moni teistä on kirjoittanut minusta. Teistä jokainen äänesti minua.

– En olisi halunnut tulla tänne tänään, mutta ei auta. Tämä on yksi niistä ongelmista, jotka perin George W. Bushilta.

 

Mistä on kyse?

Ensimmäiset White House Correspondents -illalliset järjestettiin vuonna 1921. Vuodesta 1924 lähtien istuva presidentti on osallistunut illallisille ainakin kerran kautensa aikana.

Naiset ovat saaneet osallistua illalliselle vuodesta 1962.

Seurapiiritapahtumaksi illallinen muuttui 1980-luvulla. Vuodesta 1983 lähtien vitsit ovat olleet olennainen osa tilaisuutta.

Presidentin vitsikkään puheen lisäksi illallisilla esiintyy koomikoita, jotka piikittelevät puheessaan erityisesti presidenttiä.

Lippuja illallisille voivat ostaa vain Valkoisen talon asioita työkseen seuraavat toimittajat. Julkkiksille media lahjoittaa lippuja.”

http://yle.fi/uutiset/tanaan_on_obaman_viimeinen_lehdistoillallinen__yle_kokosi_vitseja_vuosien_varrelta/8850520