28.5.2016: Porin hotellipalosta miljoonavahingot – palokerroksessa vapaamuurarien tilat

“Porin Omenahotellin kiinteistön suurin omistaja on Holmlundien suku. Ilkka Holmlund kertoo, että palo syttyi todennäköisesti vapaamuurarien omistaman tilan keittiöstä tai hissin konehuoneesta.

Porin keskustassa sijaitsevan Omenahotellin kiinteistön palo alkoi seitsemännestä kerroksesta.

Porin Omenahotellin kiinteistössä syttynyt tulipalo lähti liikkeelle todennäköisesti yläkerrassa sijaitsevasta vapaamuurarien tilasta tai kerroksessa sijaitsevasta hissin konehuoneesta. Näin kertoo kiinteistön suurinta omistajaa Holmlundin sukua edustava Ilkka Holmlund.

– Seitsemännessä kerroksessa [josta palo syttyi] on vapaamuurarien omistama osakehuoneisto. Olen saanut alustavan arvion, että palo sai alkunsa joko heidän keittiöstään tai hissin konehuoneesta, Holmlund kertoo.

Miljoonavahingot
Holmlundin mukaan palosta aiheutuu joka tapauksessa miljoonien eurojen vahingot. Holmlundien omistuksessa on kiinteistön 3.–6. kerrokset, joissa sijaitsee myös Holmlundin pojan pyörittämä Omenahotelli. Seitsemännessä kerroksessa ei ole Holmlundin omistuksia.

– Hotellilla on onneksi vakuutukset kunnossa. Nyt katsomme, mitä hotellitoiminnalle tehdään. Yksi vaihtoehto on etsiä uudet tilat hotellille ainakin väliaikaisesti, Holmlund sanoo.

Holmlund kertoo, että hotellitilat on remontoitu äskettäin ja samalla niiden palohälytysjärjestelmä on uusittu. Seitsemänteen kerrokseen ei ole tehty vastaavia moderneja järjestelmiä, koska remontti ei ulottunut sinne.

Uusi rakennus?
Ilkka Holmlundin mukaan yksi vaihtoehto on, että koko rakennus puretaan ja sen tilalle rakennetaan uusi. Kaikki riippuu vahinkojen suuruudesta. Uusi rakennus voisi olla nykyistä suurempi, koska tontilla on rakennusoikeutta jäljellä.

– Ei saa jäädä tuleen makaamaan. Se kyllä harmittaa, että meillä on ollut laajennussuunnitelmia ja nyt joudutaan aloittamaan kaikki alusta, Holmlund sanoo.

Holmlund on tyytyväinen siihen, että kaikki Omenahotellin asukkaat saatiin evakuoitua varhain lauantainaamuna syttyneestä rakennuksesta.

– Vartija teki hälytyksen ja sen jälkeen kaikki sujui hyvin. Sellaisen viestin haluan antaa kaikille hotelleissa vieraileville, että tutustukaa hotellien pelastussuunnitelmaan, siitä on apua! Holmlund sanoo.”

http://yle.fi/uutiset/porin_hotellipalosta_miljoonavahingot__palokerroksessa_vapaamuurarien_tilat/8914621

 

28.5.2016: Saiko Porin tuhoisa hotellipalo alkunsa vapaamuurarien temppelistä? ”Meillä oli siellä kokous perjantai-iltana”

“Rakennuksessa on asuinhuoneistoja ja Omenahotelli, ja sen yläkerrassa on vapaamuurarien tiloja.

PORISSA tuli hälytys puoli kuuden aikaan aamulla tulipalosta Itäpuisto 1:ssä hotellirakennuksessa.

Vapaamuurarien tilat rakennuksen yläkerrassa omistavan Lännen Kilta ry:n puheenjohtaja Matti Kreula sanoo Ilta-Sanomille olevan mahdollista, että palo syttyi heidän tiloissaan.

– Poliisin tekninen tutkinta on paikalla. Ei osata tarkkaan sanoa, mutta epäilys on sellainen, Kreula sanoo.

Vapaamuurarien tiloissa oli toimintaa paloa edeltävänä iltana.

– Meillä oli siellä kokous perjantai-iltana. Kukaan ei havainnut siellä mitään.

Sammutustyöt jatkuivat pitkälle iltapäivään.

Kreulan mukaan vaikuttaa, että heidän tilansa tuhoutuivat palossa täysin.

– Lännen Kilta ry omistaa tilat, ja niissä toimii viisi loosia.

Vapaamuurarit ovat käyttäneet kyseisiä tiloja 1950-luvulta saakka, ja siellä oli Kreulan mukaan paljon arvokasta ja symbolisesti merkittävää vapaamuurariesineistöä.

– Arkistot menivät ja kaikki muu tällainen. Siellä oli muurarillista irtaimistoa.

Hotellivieraita ja talon asukkaita jouduttiin evakuoimaan.

Ilkka Holmlundin perhe omistaa tilat, joissa Omenahotelli toimi.

– Tulipalo ei ollut hotellin puolella, vaan ullakkokerroksessa, jossa on vapaamuurarien tilat, Holmlund sanoi Ilta-Sanomille.

Holmlundin mukaan vaikuttaa siltä, että palo sai alkunsa vapaamuurien temppelistä.

Sammutustöistä koitui mittavat vesivahingot.

Holmlund kertoo, että palo tuhosi yksi tai kaksi kerrosta täysin ja että vahingot ovat miljoonien eurojen luokkaa. Henkilövahinkoja ei ole tullut tietoon.

Pitkään isännöitsijän töitä tehnyt Holmlund muistuttaa, että hotelleissa yöpyvien kannattaa aina perehtyä poistumistieohjeisiin.

Päivystävä palomestari Janne Kumpulainen kertoi STT:lle, että tulipalo saatiin hallintaan puoli yhdeltätoista aamupäivällä.

Tulipalo ei missään vaiheessa levinnyt Kumpulaisen mukaan rakennuksen asuinhuoneistoihin.”

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000001188983.html