23.8.2017: Iran saamassa valtaansa suuren osan Lähi-itää Välimerelle saakka – kauhukuva Israelille ja sunnimuslimeille

“Iranin, Syyrian ja Libanonin tavoite on muodostaa “vastarinnan akseli” vastavoimaksi länsimaille ja Israelille.

Isis-terrorijärjestön hiipumisen myötä Iranin valta Lähi-idässä on selvässä kasvussa. Iranin armeija ja vallankumouskaarti, sekä erilaiset Irania tukevat shiiaislamilaiset sotavoimat ovat täyttämässä sitä tyhjiötä joka jää, kun Isis joutuu lähtemään.

Kansainvälisen politiikan asiantuntijat ovat todenneet, että Iran on saamaisillaan valtaansa maantieteellisen käytävän, joka johtaa shiiaenemmistöisen Irakin kautta Syyrian halki aina Libanoniin, jossa Iranilla on erittäin vahva asema.

Maantieteellisen käytävän avulla Iranin olisi entistä helpompi aseistaa tukijoitaan. Samalla Iran saisi hyvän aseman osallistua Irakin ja Syyrian jälleenrakennukseen, joka on käymässä yhä ajankohtaisemmaksi taisteluiden vähitellen laantuessa.

Käytävän muotoutumisen esteenä on nyt käytännössä enää Isis-järjestön piiritys Syyrian itäosassa sijaitsevan Deir ez-Zorin kaupungin ympärillä. Piiritys on kestänyt jo vuosia. Kaupungin keskustaa pitää hallussaan Syyrian hallitukselle uskollinen sotajoukko.

Nyt Syyrian armeija on käynnistänyt suuren hyökkäyksen Deir ez-Zorin vapauttamiseksi. Jos ja kun Isis häädetään kaupungista, raja on käytännössä vapaa. Välissä on vain aavikkoa.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad on riippuvainen Iranista, joka on tukenut häntä sisällissodan alusta lähtien. Assadin hallinto koostuu shiiamuslimeihin kuuluvista alaviiteistä. Syyriassa on paljon iranilaisia joukkoja.

Myös Libanonista käsin toimiva Hizbollah-järjestö on Iranin liittolainen. Vaikka se länsimaissa onkin luokiteltu terroristijärjestöksi, on sillä ministereitä Libanonin hallituksessa.

Israel yrittää pitää vihollisensa kaukana
Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu tapasi tänään keskiviikkona Venäjän presidentin Vladimir Putinin Sotshissa. Tapaamisen tärkein aihe oli Iranin kasvava vaikutusvalta Syyriassa ja muualla Israelin lähialueilla.

Venäjä tukee Syyriaa ja Irania sotilaallisesti ja taloudellisesti.

Iran ja Hizbollah ovat Israelin verivihollisia ja pitävät tavoitteenaan Israelin tuhoamista.

– Emme voi unohtaa, että jok’ainoa minuutti, joka ainoana päivänä Iran uhkaa hävittää Israelin, Netanjahu muistitti Putinille, kertoo Daily Mail -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Haaretz-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Israelin suurin pelko on, että kun Syyrian sisällissodan tulitaukosopimus laaditaan, Syyrian hallinto jää epämääriseksi. Tämä antaisi erilaisille shiiamilitioille tilaisuuden vahvistaa voimaansa Syyrian sisällä ja siten myös lähellä Israelin rajoja.

Israel vaatii, että Yhdysvaltain ja Venäjän välillä sovitaan sellainen Syyrian rauhansopimus, joka varmistaa, ettei Syyriassa ole ulkomaisia sotavoimia.

Iranin vallan kasvua vaikea estää
Asiantuntijoiden mukaan Iranin vallan kasvua on käytännössä mahdotonta estää. Iran on saanut naapurimaihinsa sellaiset johtajat, jotka ovat sille kiitollisuudenvelassa.

Iran on käyttänyt valtavasti rahaa ja myös omia sotilaitaan Syyrian ja Irakin johtajien pönkittämiseksi. Irakissa valtaosa kansasta on shiiamuslimeita ja siten myötämielisiä Iranille. Shiiat ovat myös hallitusvallassa.

Iran ei itse mielellään puhu valtapyrkimyksistään, mutta sen liittolaisilla ei ole näitä pidäkkeitä.

– Tavoitteena on maantieteellinen yhteys Iranin, Syyrian ja “vastarinnan akselin” kanssa, sanoi Syyrian tiedotusministeri Ramez el-Turjuman TV-haastattelussa.

Vastarinnan akselilla tarkoitetaan erilaisia länsivastaisia ja Israel-vastaisia ryhmittymiä, joita Iran tukee. Tällaisia rymittymiä ovat mm. Hizbollah, afganistanilainen Fatimiyoun, pakistanilainen Zeinabiyoun sekä irakilaiset Nujbaa ja Kataeb Hezbollah, kertoo uutistoimisto AP.

Päänvaivaa Yhdysvalloille
Iranin voimistuminen on ongelma Yhdysvalloille, joka on pitänyt Irania terrorismia tukevana maana. Presidentti Barack Obaman aikana maat solmivat sopimuksen Iranin ydinteknologian rajoittamiseksi. Uusi presidentti Donald Trump on halunnut irtisanoa sopimuksen.

Trump on myös luvannut rajoittaa Iranin valtapyyteitä. Tämä lupaus on nyt vastatuulessa.

Yhdysvaltain tukemat, lähinnä sunnimuslimeista koostuvat ryhmittymät ovat yrittäneet vallata alueita Syyrian itäosasta estääkseen maantieteellisen käytävän muodostumisen, mutta ne eivät ole onnistuneet, kertoo AP.

Shiiavalta onkin ongelma sunnimuslimeille, jotka muodostavat enemmistön mm. Syyrian väestöstä.

Iranin toimet heijastuvat myös Jemenin sotaan, jossa Saudi-Arabia hyökkää shiialaisia hutheja vastaan, sekä Qatarin diplomaattiseen kiistaan.”

https://yle.fi/uutiset/3-9794405?origin=rss