22.4.2016: Obama taivuttelee Britanniaa pysymään EU:ssa

“Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on saapunut Britanniaan tukemaan maan pysymistä EU:n jäsenenä. Britannian EU-eroa vaativat pitävät Obaman toimintaa törkeänä sekaantumisena liittolaismaan sisäisiin asoihin.

Barack Obama ja David Cameron tapasivat viimeksi ydinturvallisuuskokouksessa Washingtonissa 1.4.2016.

Presidentti Barack Obaman virkakausi alkaa lähestyä loppua, ja nyt on aika käydä jättämässä ensimmäiset jäähyväiset liittolaisille.

Britannialla ja Yhdysvalloilla on perinteisesti ollut erityissuhde, jota on pidetty voimassa riippumatta siitä, ketkä kulloinkin ovat maita johtaneet.

Kuningatar Elisabetin 90-vuotispäivä antaa Yhdysvaltain presidentille hyvän syyn tulla onnittelemaan liittolaismaan monarkkia.

Kohteliaisuuskäynnin ohella Obaman Britannian vierailulla on kuitenkin myös painava poliittinen sisältö.

Yhdysvaltain presidentti tekee sen, mihin kukaan toinen ulkopuolinen ei hevillä suostuisi. Hän on Lontoossa taivuttelemassa brittejä pysymään Euroopan unionin jäseninä.

Obaman kanta jakaa vahvasti brittejä

Itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage haluaa Britannian eroavan Euroopan unionista.

Britannian pääministeri David Cameron haluaa, että britit sanovat kyllä EU:lle kesäkuun 23:nnen päivän kansanäänestyksessä.

Cameron ei vielä ole väläyttänyt näyttävästi Obama-korttia. Parlamentin istunnossa pääministeri sanoi, että neuvoja on kuultava hyviltä ystäviltä. Cameronin mukaan on vaikea löytää yhtään ystävämaan johtajaa, joka haluaisi Britannian jättävän EU:n.

Presidentti Obama on moneen kertaan sanonut, että Yhdysvallat tukee vahvaa Britanniaa ja sen jäsenyyttä EU:ssa.

Yhdysvaltain hallinnon ja liike-elämän piirissä pelätään, että Brexit eli Britannian ero EU:sta johtaisi myllerrykseen markkinoilla, EU:n lamaantumiseen ja Lontoon aseman heikentymiseen finanssipääkaupunkina.

Britannian EU-jäsenyyden vastustajat ovat tuohduksissa Obaman sekaantumisesta Britannian kansanäänestykseen. Ei-kampanjaa johtavan Lontoon pormestarin Boris Johnsonin mukaan amerikkalaisten ei pitäisi luennoida briteille EU-jäsenyydestä.

Itsenäisyyspuolueen johtaja Nigel Farage on vielä jyrkempi. Obaman toiminta on hänen mielestään epämiellyttävää sekaantumista Britannian sisäisiin asioihin.

– Onneksi Obama ei ole virassaan enää kovin pitkään, täräytti Farage.

Euroopan vapaamatkustajat Obaman huolena

Obama saapuu Lontooseen Saudi-Arabiasta, jossa hän tapasi 21.4.2016 maan kuninkaan Salman bin Abdulaziz Al Saudin. Kuva: Saudi Press Agency / EPA

Presidentti Obama on runsaat seitsemän vuotta kestäneen virkakautensa ajan ollut aina suositumpi Euroopassa kuin kotimaassaan Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa Obaman suosioluku on viisi vuotta pysytellyt 50 prosentissa tai hieman sen alle. Puolet kansasta siis suhtautuu myönteisesti presidenttiin, toinen puoli taas kielteisesti.

Obama määrittelee itsensä realistiksi, internationalistiksi ja idealistiksi. Eurooppalaisia on räväkän George W. Bushin jälkeen miellyttänyt läntisen suurvallan johtaja, joka harkitsee pitkään ennen kuin ryhtyy tekoihin. Yhdysvalloissa monet pitävät Obamaa toivottomana jahkailijana.

Obaman laaja haastattelu maaliskuussa amerikkalaisessa The Atlantic -lehdessä kohautti eurooppalaisia liittolaisia.

Obaman mukaan eurooppalaiset ovat “vapaamatkustajia”, jotka mielellään nauttivat Yhdysvaltain antamasta turvasta, mutta eivät itse tee paljoakaan ongelmien ratkaisemiseksi.

Esimerkkinä Obama mainitsi hyökkäyksen Libyaan vuonna 2011, joka Obaman mielestä oli virhe. Hän oli kuvitellut, että Britannia ja Ranska kantaisivat päätaakan Nato-operaatiosta, mutta nämä luikertelivat pois vastuusta.

Obaman mielestä Euroopan liittolaiset ovat vapaamatkustajia myös sotilasmenoissa. Naton budjetista reilusti yli 70 prosenttia on Yhdysvaltain kontolla. Euroopan Nato-maista vain muutama sijoittaa puolustukseen yli kaksi prosenttia kansantuotteestaan, vaikka tästä on yhteinen päätös.

Huippukokous Merkelin johdolla

Ranskan presidentti Francois Hollande, Italian pääministeri Matteo Renzi, Saksan liittokansleri Angela Merkel, Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Britannian pääministeri David Cameron tapaavat Hannoverin Herrenhausen-linnassa 25.4.2016.

Obaman kriittinen arvio eurooppalaisista liittolaisista lienee kaukainen muisto vain, kun neljän keskeisen EU-maan ja Yhdysvaltain johtajat tapaavat ensi maanantaina Hannoverissa Saksassa.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan pääaihe tapaamisessa on taistelu terrorismia vastaan.

Yhdysvallat haluaa puhua ennen muuta Irakista, jossa taistelu terroristijärjestö Isisiä vastaan on viime kuukausina sujunut hyvin. Obama ennusti alkuviikosta, että Isisin pääkaupunki Mosul voidaan vallata takaisin vielä tämän vuoden aikana.

Euroopan johtajien katse on puolestaan Syyriassa, jossa sisällissota heijastuu pakolaisten virtana Eurooppaan. Yhteisen eurooppalaisen linjan löytyminen pakolaiskriisiin on ollut vaikeaa.

Obama nostanee keskusteluun myös Libyan tilanteen. Ei kuitenkaan enää siitä hengessä, mikä meni pieleen Libyan vallanvaihdossa. Nyt Yhdysvaltoja ja Eurooppaa huolettaa Libyan valtatyhjiö, joka vetää puoleensa islamisteja. Libyasta on tullut myös uusi pakolaisten valtareitti Eurooppaan, Kreikan sijasta.

Sotilasliitto Naton huippukokous pidetään heinäkuun alussa Varsovassa, ja Hannoverissa keskustellaan Naton uusista haasteista. Naton ja Venäjän neuvoston juuri pidetty kokous osoitti, että Natolla ja Venäjällä on syviä erimielisyyksiä. ”

http://yle.fi/uutiset/obama_taivuttelee_britanniaa_pysymaan_eussa/8827688