19.10.2015: Naton jättisotaharjoitus käynnistyi Välimerellä – Suomi mukana

“Taisteluja käydään Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa. Suomesta on mukana Hornet-hävittäjiä ja erikoisjoukkoja.

Naton Trident Juncture –harjoituksen taisteluvaihe järjestetään 19.10.-6.11. Kyseessä on sotilasliiton suurin sotaharjoitus 13 vuoteen. Harjoitukseen osallistuu 36 000 sotilasta 30 maasta.

Nato-maiden ohella harjoituksessa on mukana seitsemän kumppanuusmaata. Joukkojaan harjoitukseen lähettävät Australia, Bosnia-Hertsegovina, Itävalta, Makedonia, Ruotsi, Suomi ja Ukraina.

Suomi osallistuu harjoituksen taisteluvaiheeseen kuudella ilmavoimien F/A-18 Hornet –hävittäjällä ja erikoisjoukoilla. Ilmavoimien vahvuus harjoituksessa on noin 80 henkilöä. Utin Jääkärirykmentistä ja Merivoimien Rannikkoprikaatista tulevien erikoisjoukkojen vahvuus harjoituksessa on 60-70 henkilöä. Suomen Hornet-hävittäjät tukeutuvat Bejan tukikohtaan Portugalissa.

Valtava sotanäyttämö Välimerellä
Sotilasliitto Naton harjoituksessa ovat mukana kaikki aselajit. Sotaa käydään samaan aikaan maalla, merellä ja ilmassa. Aselajien ja kansainvälisten joukkojen yhteistoimintavalmiuksia testataan maihinnousuissa, joita ilmavoimat tukevat.

Merivoimien ja ilmavoimien harjoitusalue on valtava. Se ulottuu Portugalin Atlantin rannikolta Italian Sisiliaan.

Maavoimien taistelujoukot harjoittelevat pääosin Espanjassa. Sielläkin harjoitellaan laajalla alueella, San Gregorion ja Chinchillan harjoitusalueiden väli on 340 kilometriä.

Sotaharjoituksen tilannekuva
Harjoitus perustuu kuvitteelliseen tilanteeseen. Konflikti syttyy kuvitteellisella Cerasian alueella, jossa Kamonin valtio hyökkää pienemmän naapurimaan Lakutan kimppuun ja uhkaa vallata myös toisen maan. Kriisin aiheuttaa kilpailu luonnonvaroista ja kriisillä on myös etniset ja uskolliset ulottuvuudet.

Tilanteella on maailmanlaajuiset vaikutukset, merenkulusta energiaturvallisuuteen sekä terrorismin ja kyberhyökkäysten uhkiin.

Vastatoimena tässä kuvitteellisessa tilanteessa YK:n turvallisuusneuvosto valtuuttaa Naton käynnistämään kansainvälisen tukioperaation uhattujen valtioiden suojaamiseksi ja merenkulun vapauden turvaamiseksi. Naton Trident Juncture 2015 –harjoitus simuloi tätä tukioperaatiota.

Nopean toiminnan joukot pääroolissa
Sotaharjoituksella testataan Naton nopean toiminnan joukkojen (NATO Response Force) valmius vastata erilaisiin haasteisiin. Tulikasteen saa nopean toiminnan joukkojen keihäänkärki, jolle tavoitteeksi on asetettu vastata kaikkiin uhkiin kahden vuorokauden kuluessa.

Trident Juncture poikkeaa Naton aiemmista sotaharjoituksista siinä, että harjoituksen alue on laaja. Kaikkien taistelulajien nopea toiminta on oleellinen osa harjoitusta. Sotaa ei käydä taistelu taistelulta, vaan kaikki tapahtuu samanaikaisesti kolmessa eri maassa.

Perinteisten operaatioiden lisäksi harjoitellaan vastatoimia kyberhyökkäykseen, taistelukentän ballistisiin ohjuksiin, kemiallisiin ja biologisiin aseisiin. Harjoituksella testataan myös siviiliväestön suojelua ja etsitään apua humanitaarisiin kriiseihin.

Kaikki aselajit mukana harjoituksessa
Eri maiden ilmavoimista harjoitukseen osallistuu 140 konetta. Mukana on hävittäjiä, kuljetuskoneita, ilmatankkauskoneita, ilmavalvonta- ja taistelunjohtokoneita ja helikoptereita. Suomi on mukana F/A-18 Horneteilla ja Ruotsi Jas-39 Gripeneillä.

Ilmavoimien tukikohtina toimivat Trapani, Pisa ja Decimomannu Italiassa, Zaragoza, Albacete ja Palma de Mallorca Espanjassa sekä Beja Portugalissa.

Harjoituksessa kehitetään kansainvälistä yhteistoimintakykyä monikansallisissa ilmaoperaatioissa.

Ilmavoimat toimii myös maa- ja merivoimien sekä erikoisjoukkojen tukena näiden omissa harjoituksissa.

Meriharjoituksessa on mukana yli 60 sota-alusta. Monikansallinen harjoitus mahdollistaa toiminnan jota ei voida toteuttaa kansallisissa sotaharjoituksissa.

Merivoimien harjoituksessa testataan yhteistoimintaa merellä. Maihinnousuharjoitukset tehdään neljällä rannalla Portugalissa, Espanjassa ja Italiassa. Lisäksi mukana on erikoisjoukkojen toimintaa,  lentotukialusten operaatioita ja sukellusveneharjoituksia.

Nato-maiden merivoimilla ei ole ollut tämän kokoista yhteisharjoitusta 20 vuoteen.

Maavoimista harjoituksessa on mukana 230 yksikköä.”

http://yle.fi/uutiset/naton_jattisotaharjoitus_kaynnistyi_valimerella__suomi_mukana/8390646