16.3.2016: Kylmää laskelmointia vai aitoa tunnetta – miksi presidenttien syleissä nähdään aina vauvoja?

“Kansainvälinen uutisvaihto välitti tuoreeltaan kuvaa Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman ja Kanadan pääministerin, Justin Trudeaun tapaamisesta Washingtonista viime viikolla.

Johtajien tervehtiessä yleisöä, Obama nappaa suloisen pienen vauvan syliinsä. Asetelma on tuttu ja etenkin Barack Obama on ikuistettu useaan otteeseen sylittelemässä lapsia.

Kansainväliset kuvapankit ovat täynnä kuvia Obaman syliin nostamista pienokaisista. Hän tuntuu huomioivan lapset aina, kun siihen on tilaisuus.

Kyseessä on vahvasti myös amerikkalaisiin päämiehiin liittyvä tapa. Missä tilaisuus, jossa tiedotusvälineet ovat paikalla, siellä presidentti nostaa pienokaisen käsivarsilleen.

– Tällä halutaan osoittaa, että presidentti on kaikesta huolimatta “common man” eli tavallinen ihminen, ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija, Charly Salonius-Pasternak sanoo.

– Suomessahan presidentti voi liikkua vapaasti lähes missä vain muutaman turvamiehen kanssa, mutta Yhdysvalloissa on aivan toisin. Ravintola suljetaan muilta, jos presidentti haluaa vierailla siellä ja sinne tehdään etukäteen turvallisuusarviointi.

Vaikka lapsien huomioiminen voi olla, tai sen ainakin uskotellaan olevan täysin spontaani reaktio valtion päämieheltä, teolla tavoitellaan mielikuvaa kansanomaisuudesta. Että kovalla poliitikollakin on pehmeä puoli.

Vauvojen syleilyä jo 1800-luvulla
Amerikkalaisaikakauslehti Mother Jones on kirjoittanut pitkän artikkelin poliitikkojen vauvojen suukottelusta. Niin ikään Life-lehti on avannut ilmiötä artikkelissaan jo vuonna 1960.

– Siihen, miksi poliitikot nostelevat lapsia syliinsä, on vain yksi syy, se toimii ja sillä voitetaan ääniä, Life-lehden sitaatissa sanotaan.

Mother Jones -lehden artikkelin mukaan ensimmäinen amerikkalaispoliitikko, joka tiettävästi huomioi pienokaisen ja sen tuoman “lisäarvon” hänen imagolleen, oli presidentti Andrew Jackson.

Vuoden 1833 kiertueella Yhdysvaltain itäosissa Jacksonia lähestyi äiti sylissään pieni vauva. Resuisesti pukeutunut nainen kertoi tulleensa tapaamaan Jacksonia, johon presidentti vastasi tuttavallisesti: “Tässä olen, mukava tavata. Onpa sinulla komea poika, saanko pidellä häntä?”
Jackson otti vauvan syliinsä ja ojensi sitten pienokaisen mukanaan olleen virkamiehen syliin ja pyysi miestä suukottamaan vauvaa.

Yleisö alkoi taputtaa Jacksonille ja hän ojensi vauvan takaisin onnelliselle äidilleen.
Eleen uskottiin lisäävän poliitikon suosiota etenkin äitien keskuudessa ja vauvoja alettiin huomioida aina tilaisuuden tullen.

Tosin Life-lehdelle antamassaan haastattelussa vuonna 1968 presidentti Richard Nixon kuitenkin totesi: “En käytä hassuja hattuja, suutele naista tai vauvaa enkä myöskään laskettele tai tee muuta, mikä saisi minut näyttämään törpöltä”.
Entä sitten se toinen puoli?

The Atlantic -lehden artikkelissa vuodelta 2011 kysytään, “Miksi vanhemmat työntävät lapsiaan poliitikkojen syliin?”

Jutussa tullaan siihen tulokseen, että jo pelkkä tilanne voi olla niin hämmentävä, ettei siinä ehdi ajatella. Toisaalta vanhempi voi kokea ylpeyttä, että “juuri minun lapseni huomioitiin”.”

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/kylmaa-laskelmointia-vai-aitoa-tunnetta-miksi-presidenttien-syleissa-nahdaan-aina-vauvoja/5789540